Nederland

Pil tegen gehoorschade? 'Pas op, bewijs ontbreekt'

18 oktober 2017 16:56 Aangepast: 19 oktober 2017 09:43
Bezoekers gaan uit hun dak tijdens Amsterdam Dance Event Beeld © ANP

In Amsterdam is vandaag het Amsterdam Dance Event van start gegaan, naar eigen zeggen 's werelds grootste festival voor clubmuziek. Tijdens het evenement worden pillen uitgereikt die gehoorschade door de dreunende beats en pompende bassen zouden voorkomen. Maar bewijs dat die pillen werken, ontbreekt.

Achter de uitgedeelde pillen zit het Amsterdamse bedrijf Hearing Health Science. In de pillen zit vitamine A, C en E en magnesium, staat te lezen op de website. Die stoffen zouden de cellen in het binnenoor beschermen.

Het gaat hier niet om een medicijn, maar om een voedingssupplement; daar gelden veel minder strenge eisen voor. Zo hoeft een bedrijf de werkzaamheid niet aan te tonen voor het verkocht mag worden.

Zonnebrandcrème en tandpasta

Barry Seifer, bestuursvoorzitter van Hearing Health Science, zegt dat de 'micronutriënten' ervoor zorgen dat je gehoorcellen gezond blijven bij harde muziek. "We zien dit als een preventief middel, zoals zonnebrandcrème en tandpasta. Je voorkomt cariës of zonnebrand; zo zou je ook de cellen kunnen beschermen die geluid verwerken in je oor."

Op de website staat: "Gereproduceerde resultaten van gouden standaard-dierproeven tonen aan dat Soundbites bescherming kan bieden tot wel 30 decibel of meer." Het klopt dat er onderzoek is gedaan bij cavia's. "Dat was een degelijk onderzoek en is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature, maar wat het effect bij mensen is, weten we niet", waarschuwt Jan de Laat, als audioloog verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Twijfels

Meer deskundigen hebben hun twijfels. "Voor zover wij weten is nog niets wetenschappelijk bewezen", zegt Marie-Claire Bovet van de Nationale Hoorstichting. Ook Jan van Borden van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde mist wetenschappelijk bewijs. "Als die studie er is, dan lag hij op dit bureau."

Van Borden vindt het dan ook heel onverstandig om oordopjes in te wisselen voor een stripje pillen. "Zolang die publicatie er niet is dat dat bikkelhard beschermt: niet doen." Overigens adviseert Hearing Health Science zelf ook om naast de pillen oordoppen of gehoorbescherming te dragen.

Het spreekwoord baat het niet, dan schaadt het niet, gaat hier niet op, want een teveel aan vitamines binnenkrijgen, kan schadelijk zijn. En dat niet alleen. Audioloog De Laat: "Ik heb een patient met gehoorschade die de pil heeft gebruikt, maar bij hem werden de klachten alleen maar erger."

Marketingoffensief

Hearing Health Science kiest niet voor niets het Amsterdam Dance Event uit voor zijn marketingoffensief. Het bedrijf is partner van het festival. Tegelijkertijd zit de directeur van ADE, Richard Zijlma, in de commissie van aanbeveling van de pil.

Audioloog De Laat heeft contact met Hearing Health Science. "Het uitdelen van de pillen tijdens Amsterdam Dance Event is bedoeld om geld te genereren. Met dat geld willen ze verder onderzoek doen." 

De capsules, waarvan de werking dus nog niet bewezen is, liggen al wel in de winkel, zoals bij drogisterij Etos. De prijs is 34,99 euro voor 56 pillen.

Gehoorschade in Nederland

Zo'n 25 procent van de jongeren (12-25 jaar) in Nederland heeft een gehoorbeschadiging opgelopen door harde muziek. Dat is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door het AMC. Onder bezoekers van festivals en clubs is dit percentage waarschijnlijk hoger, schreef 3voor12 eerder.

De Nationale Hoorstichting heeft een speciale website waar je je gehoor zelf kunt testen. De stichting raadt aan om tijdens muziekfestivals of concerten oordoppen met filter te dragen, afstand te bewaren tot de geluidsboxen en je oren af en toe ruist te geven. "Dat kan door op de avond zelf af en toe een geluidsarme zone op te zoeken en geef je oren ook de dagen erna rust", zegt Marie-Claire Bovet van de Nationale Hoorstichting.

`