Nederland

Brandweerman blij met hulp omstanders: 'Respect voor alle medemensen'

17 oktober 2017 18:47 Aangepast: 17 oktober 2017 21:46
Bij een oefening bevrijdt een brandweerman een inzittende uit een autowrak. (Archieffoto) Beeld © ANP

Hartverwarmend verhaal van een brandweerman die gisteren in zijn vrije tijd getuige was van een auto-ongeluk in Enschede en meteen te hulp schoot. Hoezo, omstanders die de hulpverlening alleen maar in de weg staan? Brandweerman Thomas Meijerink was zo blij met hun hulp, dat hij ze uitvoerig bedankt.

Dat doet Meijerink, zelf afkomstig uit Almelo, op de Facebookpagina van Brandweer Twente. In zijn gewone kleren was hij onderweg naar een cursus toen hij zag hoe een auto 'met een redelijke snelheid' over de singel reed in Enschede, tegen een stoep knalde en een lantaarnpaal omver ramde.

Stress bij omstanders

"Toen ik het ongeval zag gebeuren, ben ik net als een aantal andere mensen richting de auto gelopen om te kijken of er eerste hulp kon worden verleend", zegt Meijerink. "Er leek sprake te zijn van brand, want er was rook te zien. De eerste mensen wilden om deze reden de persoon er zo snel mogelijk uittrekken. Ikzelf was ervan overtuigd dat deze 'rook' van het afgaan van de airbag was. Op dat moment heb ik me geïdentificeerd als brandweerman."

Dat nam, zegt hij, 'toch wat stress weg voor sommige omstanders'. Meijerink kroop in de auto en bekommerde zich om de bestuurder. Die wist hij te bevrijden, geholpen door aanwijzingen van het ambulancepersoneel dat inmiddels was aangekomen. Even later arriveerden zijn collega's van de brandweer in Enschede, maar die hoefden niet veel meer te doen.

Onder de indruk

"Er moet me toch iets van het hart", zegt Meijerink. Achteraf was hij 'onder de indruk van de inzet en betrokkenheid van alle omstanders'. "In plaats van dat men aan het filmen was, werd adequaat gehandeld, hulp verleend en geassisteerd met het zo goed mogelijk bevrijden van het slachtoffer."

Ze dekten glassplinters af met dekens, plaatsten een reservewiel zodat de auto niet op het dak kon rollen, koppelden de accu af en haalden de sleutels uit het contact. "Toen ik de persoon onder zijn schouders vasthad, werd ik zelfs aan mijn broekriem gegrepen zodat ik niet zou vallen", laat Meijerink weten.

'Vertrouwen hersteld'

Wat hij daarmee wil zeggen? "Dat ondanks deze roerige tijd in de maatschappij iedereen, van elk geslacht, geloofsovertuiging en kleur, zich inspande voor een medemens." En ja, er werd naar een telefoon gegrepen, maar die 'werd gebruikt waarvoor deze oorspronkelijk bedoeld is: bellen."

Respect, zegt Meijerink, die zijn 'assistenten' van harte bedankt en hoopt dat ze zijn verhaal te horen krijgen. Zijn vertrouwen in de medemens is in elk geval hersteld, zegt hij.

Meer op rtlnieuws.nl:
Filmen bij een ongeluk: we weten dat het niet mag, maar we doen het toch

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore