Nederland

Een op de vijf topbestuurders in de zorg verdient boven de norm

23 oktober 2017 17:00 Aangepast: 23 oktober 2017 17:00
Beeld © ANP

Het salaris van veel zorgbestuurders voldoet nog niet aan de norm. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Vanaf dit jaar moeten veel topbestuurders in de zorg die meer verdienen dan de norm hun salaris afbouwen.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek tientallen jaarverslagen en alle formulieren waarmee bestuurders in de zorg hun salaris opgeven. Van 92 procent van de onderzochte zorgbestuurders was bekend in welke categorie ze vallen en welke norm voor hen geldt. Van deze bestuurders verdiende 21 procent boven de norm. 

Top 50

De vijftig best verdienende bestuurders kregen vorig jaar samen ruim 13 miljoen euro. Jos Aartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen verdiende van alle nog zittende bestuurders het meest in 2016: 310.706 euro.

Bekijk hier de hele top 50 van best verdienende bestuurders in de zorg

De andere bestuurders in de top drie zijn Olof Suttorp van het Amphia Ziekenhuis (309.080 euro) en Piet Batenburg van het Catharina Ziekenhuis (308.075 euro) .

Boven de norm

Het maximale bedrag dat een nieuwe bestuurder in de zorg mag verdienen, is gelijk aan het salaris van een minister. In 2016 was het ministerssalaris 179.000 euro. Voor bestuurders van kleinere zorginstellingen zijn er lagere normen. Er zijn in totaal vijf categorieën. De bestuurders van de kleinste zorginstelling mogen maximaal 98.000 euro verdienen.

Op dit moment mogen de bestuurders die al voor de ingang van de Wet Normering Topinkomens een contract hadden, nog meer dan de norm verdienen. Pas in 2023 overtreden deze bestuurders de wet als ze dan nog boven de norm zitten. 

Meer in plaats van minder

Het kabinet besloot in 2013 al dat het afgelopen moest zijn met de hoge salarissen in de zorg. De grootverdieners mochten niet meer verdienen dan een ministerssalaris. De regering gaf de zorgtop vier jaar de tijd om aan het idee te wennen. In die overgangsperiode mochten ze hun topsalaris behouden.

Een deel van de bestuurders is er in deze periode nog verder op vooruit gegaan, ontdekte de onderzoeksredactie. 7 van de 25 meest verdienende bestuurders gingen er de afgelopen vier jaar zelfs fors op vooruit. De stijging van de beloning van deze personen is hoger of gelijk aan de stijging van de lonen in de gehele gezondheidszorg.

Contractuele afspraken

Frank Arnoldy van NL Healthcare Clinics kreeg bijvoorbeeld vorig jaar 40.321 euro meer uitgekeerd dan in 2013. Dat is een loonsstijging van 18 procent. Volgens NL Healthcare Clinics komt dit verschil vooral doordat er in 2013 geen bonus is uitbetaald aan Arnoldy en er in 2016 juist bonussen uit 2015 en 2016 zijn uitgekeerd.

Niet alleen dit soort losse betalingen zorgen voor een hoger inkomen, ook contractuele afspraken zorgden ervoor dat sommigen erop vooruit gingen. Cees Buren van het RadboudUMC verdiende in 2016 bijvoorbeeld ruim 12.000 euro meer dan in 2013. Dat is een verhoging van 4,7 procent. Wat volgens het RadboudUMC werd veroorzaakt door contractuele afspraken.

Nieuw onderzoek? 

Volgens het CIBG, de instantie die erop moet toezien dat zorginstellingen geen te hoge salarissen uitkeren, was een salarisverhoging de afgelopen vier jaar alleen toegestaan als daarvoor voor 1 januari 2013 afspraken waren gemaakt.

Het CIBG heeft geen signalen gekregen dat de zeven bestuurders die fors meer verdienden de wet overtraden. Wel vraagt het CIBG naar aanleiding van het onderzoek van RTL Nieuws extra informatie op over deze instellingen. Zo nodig komt er een aanvullend onderzoek van het CIBG. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Financiële problemen van zorginstellingen steeds groter, veel rode cijfers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore