Nederland

'Te weinig aandacht voor kinderen in aardbevingsgebied Groningen'

18 oktober 2017 06:00 Aangepast: 18 oktober 2017 16:07
Margrite Kalverboer in gesprek met kinderen. (Archieffoto). Beeld © ANP

Slaapproblemen, onzekerheid over wel of niet verhuizen en spanningen bij de ouders. Een deel van de kinderen die in het aardbevingsgebied in Groningen wonen, heeft mentaal last van de aardbevingen. "Kinderen weten vaak niet waar ze aan toe zijn en dat levert veel onnodige onrust op."

Dat concludeert Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Ze deed onderzoek naar de impact van de aardbevingen op de 30.000 kinderen die in het bevingsgebied wonen.

Spanningen bij ouders

Volgens Kalverboer is er 'op alle fronten te weinig aandacht voor de kinderen en jongeren in het gebied', en is de hulpverlening en informatievoorziening alleen gericht op volwassenen. "Te lang zijn de kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied vergeten."

Voor haar onderzoek sprak ze met 15 kinderen, en 146 kinderen vulden een vragenlijst in. Over het algemeen vulden de kinderen in dat ze gelukkig zijn, maar zich wel zorgen maken over mogelijke verhuizingen en spanningen bij hun ouders. Hun ouders worden volgens de Kinderombudsvrouw vaak te veel in beslag genomen door schadeafhandeling en zijn daardoor minder beschikbaar voor hun kinderen."

Piekeren en concentratieproblemen

Een klein deel van de kinderen gaf aan dat ze door de aardbevingen bang zijn, slecht slapen en somber zijn over de toekomst. "Ook hulpverleners en andere professionals zien bij een kleine groep kinderen grote problemen, zoals overmatig piekeren, concentratieproblemen en controledrang", schrijft Kalverboer in een persbericht.

Eerder dit jaar sprak RTL Nieuws met een aantal Groningse kinderen over de impact van de aardbevingen op hun leven. Bekijk hier de reportage.

'Praat erover'

Volgens de Kinderombudsvrouw wordt er te weinig met de kinderen gesproken over de aardbevingen en de gevolgen. Dat moet veranderen, vindt ze: "Kinderen en jongeren weten vaak niet waar ze aan toe zijn en dit levert veel onnodige onrust op."

Ze wil dat er onder andere op scholen meer over gesproken wordt. Ook vindt ze dat er aanvullend onderzoek moet komen naar de impact van de aardbeving bij kinderen en jongeren.  

Meer op rtlnieuws.nl:

`