Nederland

Spectaculaire roodoranje zon in Nederland is souvenir van storm Ophelia

17 oktober 2017 12:11 Aangepast: 17 oktober 2017 13:06
Op verschillende plekken in Nederland was de bijzondere zon te zien. Beeld © Buienradar/Dilia van Zon Schoonhoven

Wie vanochtend de zon zag opkomen, is het vast niet ontgaan. Een roodoranje gloed zorgde voor een spectaculair effect. Komt dit door de storm Ophelia?

Er zijn meerdere redenen waarom de zon zo'n bijzondere kleur kan krijgen. Weerman Dennis Wilt legt uit: "Het heeft alles te maken met de deeltjes die in de lucht hangen. Hierdoor breekt het witte zonlicht en zien wij een mooie rode gloed."

Saharazand

Gisteren en vandaag werd dat licht gebroken door ijskristallen in de lucht, Saharazand en roetdeeltjes van de bosbranden in Portugal en Spanje.

"Dat er zoveel van die deeltjes in onze atmosfeer terecht zijn gekomen, komt door de tropische storm Ophelia", gaat Wilt verder. "Die heeft voor een sterke wind uit het zuiden gezorgd. Daardoor was het hier de afgelopen dagen ook zo warm." 

Foto's

Op sociale media verschenen vanochtend allerlei foto's van het natuurfenomeen. 

Herfstweer

Vandaag, morgen en overmorgen kunnen we nog eventjes van die rode zon en warme lucht genieten, daarna slaat het mooie nazomerweer om. "Ophelia trekt verder naar Noorwegen en dan krijgen wij te maken met andere lage drukgebieden", aldus Wilt. Volgens de weerman wordt het aan het eind van de week herfstachtig weer met regen en temperaturen van rond de 16 graden.

`