Ga naar de inhoud
Nederland

Stel op huwelijksreis stierf niet door misdrijf: mogelijk vergiftigd door vis

Jeroen en Michou, 1 juni 2016 gehuwd, twaalf dagen later overleden. Beeld © Facebook

Het stel uit Voorburg dat vorig jaar juni tijdens zijn huwelijksreis om het leven kwam in de Dominicaanse Republiek, is het slachtoffer geworden van voedselvergiftiging of een besmetting met een bacterie. Een misdrijf is uitgesloten, zegt het Openbaar Ministerie.

Het OM heeft een uitvoerig onderzoek afgerond naar de dood van het stel. Het gaat om Jeroen (31) en Michou (28), die vorig jaar op 1 juni trouwden. Amper twaalf dagen later overleden ze.

Toestand snel verslechterd

De lokale politie dacht meteen al aan voedselvergiftiging. Michou kreeg als eerste last. "Ze vertelde de arts dat ze al de hele nacht ziek was", meldt het OM. "In de artsenruimte van het resort waar zij verbleven, verslechterde haar toestand snel. Daarop werd het stel met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Onderweg overleed de vrouw."

Toen de ambulance in het ziekenhuis was aangekomen, verslechterde ook de toestand van Jeroen. "Behandeling mocht niet meer baten en hij is korte tijd erna ook overleden."

Twee gezonde jonge mensen

Het OM besloot uitgebreid onderzoek te gaan doen omdat het 'opvallend is dat twee gezonde jonge mensen zo snel achter elkaar overlijden'. De politie heeft alle betrokken artsen, politiemensen en medewerkers van het resort ondervraagd. Daarnaast werd de kamer van het stel onderzocht. Dat leidde niet tot aanwijzingen voor een misdrijf.

Vervolgens zijn deskundigen in Nederland gevraagd mee te denken over de toedracht. Een patholoog en een toxicoloog van het Nederlands Forensisch Instituut werden ingeschakeld, net als een externe patholoog. Ze vonden geen uitwendig letsel en ook geen sporen van alcohol of drugs.

Visinfectie is mogelijk

"Met name het toxicologisch onderzoek is zeer uitgebreid geweest", zegt het OM, "waarbij ook gekeken is naar andere stoffen. Uit de sectie kwamen wel aanwijzingen voor een ernstige darminfectie."

De conclusie is dat de dood kan zijn veroorzaakt door een bacterie. Na hun overlijden werd al gesuggereerd dat het kon gaan om vergiftiging met ciguatoxine, een gif dat zich in sommige roofvissen zoals barracuda's kan ophopen. Deze 'eerder gesuggereerde visinfectie' is 'ook een mogelijkheid', zegt het OM. "Welke bacterie het exact is geweest, is niet volledig vast te stellen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Jaarlijks 50 doden door giftige vis: 'Jeroen en Michou hebben heel veel pech gehad'