Nederland

Ouders gedode kinderen naar Binnenhof: 'Wie is het volgende slachtoffer?'

15 oktober 2017 18:58 Aangepast: 16 oktober 2017 16:58
Rowena Rikkers werd als kleuter mishandeld en gedood. Beeld © ANP

Rowena was 4 jaar toen ze werd vermoord. De afgelopen dagen kwamen de beelden en het verdriet bij vader Martin Huisman helemaal terug door de vermissing van Anne Faber. Hij heeft in Soesterberg helpen zoeken. "Ik zakte door m’n knieën toen ik hoorde dat Anne gevonden was." Hij gaat morgen met lotgenoten naar het Binnenhof om te eisen dat het rechtssysteem verandert.

Het lichaam van Anne Faber werd donderdag gevonden op het Nulderpad in Zeewolde, op een steenworp afstand van de plek waar in 2001 lichaamsdelen van Rowena werden aangetroffen. De 4-jarige Rowena ​Rikkers werd bekend onder de naam 'Meisje van Nulde'.

Ik wil hem aanvliegen

Miniatuurvoorbeeld

Rowena was door mishandeling om het leven gekomen. De details die in de rechtszaal naar buiten kwamen, waren gruwelijk. Haar stiefvader Mike J, werd tot twaalf jaar cel en tbs veroordeeld. Onlangs werd zijn tbs met twee jaar verlengd, maar daartegen is hij in beroep gegaan. Later deze maand is de zitting. Martin Huisman: "Als ik hem dan zo zie zitten, wil ik hem aanvliegen. Het is dat er zes agenten om hem heen zitten…" 

Hij kan niet verkroppen dat er ook maar sprake van zou zijn dat de moordenaar van zijn dochtertje vrij rond zou kunnen lopen. "Ik heb levenslang, kom nooit meer van mijn verdriet af. Deze man zou nooit meer rond mogen komen. Levenslang moeten dit soort daders krijgen. Of liever nog de elektrische stoel." 

Systeem deugt niet

Huisman gaat morgen naar het Binnenhof om zijn verhaal te doen tegenover politici. "Ik wil aan de politici duidelijk maken dat ons systeem niet deugt. Voor Rowena, maar ook voor andere slachtoffers. En hoeveel meer onschuldige mensen moeten er nog doodgaan?", vraagt hij zich af.

Bij alle zaken waarbij ouders hun kind verliezen, voelt Huisman zich verbonden. Door de dood van Anne Faber is er iets in hem geknapt. “Ik heb helpen zoeken toen ze vermist was. Zo verbonden voelde ik me.” Het bericht over haar dood en de mogelijke betrokkenheid van de veroordeelde zedendelinquent Michael P. maakten hem woest.

"Het strafsysteem faalt. Als dit zo doorgaat, vallen er nog veel meer doden. Hoeveel gekken krijgen nog de kans om terug in de samenleving te komen die weer de fout ingaan. Zij zijn niet te genezen" , denkt hij.

ZIE OOK: Vrijheid verkrachter Michael P. 'moeilijk uit te leggen'

Huisman hoopt dat hij veel steun krijgt als hij naar het Binnenhof gaat. Samen met lotgenoten, schrijft hij in een bericht op Facebook. "Maar ook andere mensen die het strafsysteem veranderd willen zien." Hoeveel mensen er komen, weet hij niet. "Maar ik zal vertellen hoe ík erover denk."

Miniatuurvoorbeeld

Martin Huisman. (foto ANP)

Veel steun door petitie

Huisman ziet veel steun in de petitie die afgelopen dagen door honderdduizenden mensen is getekend. Zij roepen onder anderen de minister van Veiligheid en Justitie ter verantwoording en eisen een verklaring. Ze zijn ervan overtuigd dat de dood van Anne Faber voorkomen had kunnen worden. 

Voor Huisman is er maar één oplossing: "Geen kansen meer voor deze mensen", is zijn boodschap aan politiek Den Haag. Rowena krijgt hij er niet mee terug. "Maar ik blijf vechten voor verdiende straffen."

De zus van Rowena deed eerder haar verhaal bij Boulevard. 'Hij heeft mijn leven verwoest':

Meer op rtlnieuws.nl:
'Rechtbank achtte moordenaar Rowena vorig jaar nog ongeschikt voor verlof'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore