Nederland

Steun voor petitie na dood Anne Faber zwelt aan

13 oktober 2017 20:49 Aangepast: 13 oktober 2017 21:33
In Utrecht kan een condoleanceregister worden ondertekend. Beeld © ANP

De petitie die een onderzoek eist naar het 'falend rechtssysteem in de zaak van Michael P.' is halverwege de avond al 280.000 keer ondertekend. P. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 25-jarige Anne Faber.

Het lichaam van de 25-jarige vrouw uit Utrecht werd gisteren gevonden in landelijk gebied bij Zeewolde. De eerder voor onder meer verkrachting veroordeelde Michael P. zat het laatste jaar van een lange gevangenisstraf uit.

'Schuld van het rechtssysteem'

Omdat P. werd voorbereid op zijn terugkeer in de maatschappij, had hij veel bewegingsvrijheid. Dat is Anne Faber mogelijk fataal geworden, reden voor Lydia de Jong-de Paus uit Dordrecht om een petitie te beginnen, 'Anne Faber dood door schuld rechtssysteem'. 

"Wij roepen hen die verantwoordelijk zijn, o.a. het ministerie van Veiligheid en Justitie, ter verantwoording en eisen een verklaring", schreef ze. Die kreet wordt breed gedeeld: al vanochtend vroeg was de petitie door meer dan 80.000 mensen getekend. De handtekeningen zullen worden overhandigd aan onder andere het ministerie van Veiligheid en Justitie, aan de kliniek waar P. verbleef en aan premier Mark Rutte.

Onderzoek naar kliniek

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd al gevraagd onderzoek te doen naar de kliniek Aventurijn in Den Dolder, onder meer naar aanleiding van vragen van de nabestaanden van Anne Faber. Michael P. verbleef de laatste tijd in de instelling.

Blok liet vandaag weten dat hij het 'onwenselijk' vindt als daders geen tbs krijgen doordat zij weigeren mee te werken aan onderzoek naar hun mentale gesteldheid. Er was al een wet in de maak die dit moet helpen voorkomen. De Eerste Kamer kijkt begin 2018 naar dat wetsvoorstel, meldde Blok.

Eigen onderzoek Aventurijn

De forensisch-psychiatrische kliniek Aventurijn in Den Dolder begint zelf ook een onderzoek. "De vraag hoe heeft dit kunnen gebeuren leeft enorm bij iedereen. Terecht. Ook bij Aventurijn", zei de instelling.

Lydia de Jong: 'Woede om falen rond Anne'

Meer op rtlnieuws.nl:
'Vol wraak', een 'halfgare psychopaat': Michael P. al jong op het slechte pad

`