Nederland

Petitie Anne Faber massaal ondertekend: 'Puur uit woede begonnen'

13 oktober 2017 11:50 Aangepast: 14 oktober 2017 16:04
Vrijwilligers zochten massaal mee naar Anne Faber Beeld © ANP

Lydia de Jong, de initiatiefneemster van de petitie 'Anne Faber dood door schuld rechtssysteem', is compleet overweldigd door alle reacties. "Ik had wel reacties verwacht, maar niet zo massaal als dit."

"Wij roepen hen die verantwoordelijk zijn, o.a. het ministerie van Veiligheid en Justitie, ter verantwoording en eisen een verklaring", schrijft Lydia de Jong-de Paus bij de petitie. Ze is ervan overtuigd dat de dood van Anne Faber voorkomen had kunnen worden. 

Binnen de kortste keren was de online petitie al meer dan 100.000 keer ondertekend. "Iedereen wil me erover spreken", zegt De Jong. "Maar ik weet nog niet of ik het boegbeeld wil worden van de onvrede die er is in Nederland. Daar wil ik over nadenken."

Statement maken

Ze zegt dat ze de petitie uit pure woede is begonnen: "Ongelooflijk dat dit kan gebeuren. Ik wil een statement maken en voorkomen dat dit zomaar voorbijgaat. Ik wil de burger een handvat geven om een stem te laten horen. En dat er zoveel reacties komen, geeft wel aan hoe het volk heeft meegeleefd."

"De verdachte had beter in de gaten gehouden moeten worden, toen hij weer alleen naar buiten mocht, als hij überhaupt al ooit vrijgelaten had moeten worden." Ze is bang dat de hele zaak in de doofpot verdwijnt. "Maar hier kunnen ze niet zomaar onderuit. Ik ben wel zo'n vechter dat ik dit ga volgen en ze ter verantwoording blijf roepen." 

Faalt het rechtssysteem? 

Dat het rechtssysteem in Nederland faalt, is volgens strafrechtdeskundige Henny Sackers van de Radboud Universiteit in Nijmegen te kort door de bocht. Tegen Omroep Gelderland zegt hij: "De dood van Anne is ronduit verschrikkelijk en mij lijkt de eerst verantwoordelijke voor de dood van Anne de vermoedelijke dader. Daar zit de kern en niet zozeer wat de indieners het falend rechtssysteem noemen."

ZIE OOK: Vrijheid verkrachter Michael P. 'moeilijk uit te leggen'

Dat er een onderzoek moet komen naar de gang van zaken in de kliniek, daarmee is de strafrechtdeskundige het absoluut eens. "Dat staat los van de verschrikkelijke dood van Anne. We zijn natuurlijk ook aan Anne verplicht om uit te zoeken hoe die spelregels daar in elkaar hebben gezeten omdat hij een hele zware straf heeft gekregen voor de afschuwelijke gebeurtenis in Nijkerk." Uit dat onderzoek moet volgens Sackers dan ook blijken of het terecht was dat de verdachte vrij kon rondlopen. 

Enorm meegeleefd

"Ik heb zelf drie dochters", vertelt Lydia de Jong. "Twee zijn in de leeftijd dat ze al zelf op pad gaan. Je houdt af en toe je hart vast. We leven in gekke tijden." Ze heeft enorm meegeleefd met de zoektocht naar Anne Faber: "Het is de angst van iedere moeder. Dat zie ik ook aan de reacties."

Vervelende reacties heeft ze nog niet gehad. "Ik krijg zelfs mailtjes van hulpverleners die het goed vinden dat er aandacht voor is."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`