Nederland

OM eist 35 maanden cel tegen Laura H.

12 oktober 2017 15:43 Aangepast: 12 oktober 2017 17:42
Beeld © Kurdistan 24

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van 35 maanden tegen jihadverdachte Laura H., waarvan 24 maanden voowaardelijk. Omdat H. al een jaar heeft vastgezeten in voorarrest, hoeft ze niet meer terug de cel in.

Het OM beschuldigt haar van deelname aan de terroristische organisatie IS en voorbereidingen voor het plegen van terroristische misdrijven, samen met haar man Ibrahim. Daarom vindt het OM wel dat ze een verplichte behandeling moet ondergaan en geen contact mag hebben met personen met een jihadistische achtergrond. Om dat te kunnen controleren, moet ze een enkelband dragen.

Huiselijk geweld

Laura H. reisde in 2015 af naar het IS-bolwerk Raqqa in Syrië. Tijdens de zitting van vandaag vertelde ze dat ze Nederland ontvluchtte vanwege huiselijk geweld. Haar man, Ibrahim, zou haar regelmatig geslagen hebben. Ze zei dat ze het idee had dat vrouwen in Syrië hiertegen beschermd zouden worden, maar volgens haar werd Ibrahim in Syrië juist steeds gewelddadiger. "Ik was een paar keer bijna vermoord."

In de zomer van 2016 probeerde ze daarom te vluchten uit IS-gebied. Ibrahim raakte daarbij gewond en bleef achter. Waar hij nu is, is onduidelijk. H. redde het wel naar Nederland en werd op Schiphol direct aangehouden en opgesloten op de terreurafdeling.

 

Bijgedragen aan strijd

Tegen de rechter ontkende ze vandaag dat ze wist wat IS was, ze zei dat ze niet wist wat er in de hand was in Syrië en Irak. Het OM gelooft het verhaal van H. niet. Volgens de officier van justitie wist H. heel goed wat haar te wachten stond. Ook vindt het OM dat iedereen die bijdraagt aan een terroristische organisatie strafbaar is. Door het ondersteunen van de mannen lever je ook een bijdrage aan zo'n organisatie.

Daarnaast blijkt volgens het OM uit chatgesprekken met haar man dat H. eind 2013 al overwoog om uit te reizen naar Syrië. Ook had ze online contact met mensen in het IS-gebied. Eenmaal in Syrië wilde Ibrahim vechten en volgde hij een wapentraining. Laura ondersteunde hem daarin, en dus droeg ze bij aan de strijd van IS, vindt het OM.

Meer op rtlnieuws.nl:

`