Ga naar de inhoud
Nederland

Aantal verkeersongelukken blijft maar stijgen door gebruik smartphone

Beeld © ANP

Het aantal ongelukken op de snelwegen en andere hoofdwegen is de afgelopen vier jaar bijna onafgebroken gestegen. Volgens Stichting Incident Management Nederland (SIMN) is het gebruik van de smartphone in het verkeer de grote boosdoener.

Het aantal ongelukken waarbij de bergingsbedrijven in actie moesten komen liep op naar 25.963. Dat is in vergelijking met vier jaar geleden een toename van 27 procent

De SIMN is een samenwerking van de alarmcentrales. Daar komen dus alle meldingen van grote ongelukken op snelwegen en andere hoofdwegen bij elkaar. 

Smartphones

De stichting heeft geen eigen gegevens over de oorzaken van de ongelukken, maar ziet een verband met het toenemend gebruik van de smartphones. "Daar laten externe bronnen geen twijfel over bestaan", stelt de organisatie.  

Vooral op de A12 bij Arnhem en de A73 bij Nijmegen nam het aantal verkeersongevallen fors toe. 

Opvallend is dat extra asfalt de weg wel veiliger lijkt te maken. Op recent verbrede wegen als de A1 bij Amsterdam of de A13 gebeurden na de werkzaamheden veel minder ongelukken.  

'In 99 procent van de gevallen gaat het goed. In mijn geval niet.'

Thumbnail

Wat de risico's zijn van je telefoon in het verkeer, weet Koen van Tongeren als geen ander. Hij deed in 2015 zijn verhaal tegen RTL Nieuws over hoe hij een dodelijk ongeluk veroorzaakte omdat hij op de snelweg even bezig was met zijn telefoon. Hij zag de file die voor hem ontstond te laat. 

'Door mij leeft een kind van twee niet meer'

 

Slingeren en te hard rijden: hierdoor ben je afgeleid in de auto