Nederland

Leraren niet blij, staking van twee dagen dreigt

10 oktober 2017 17:13 Aangepast: 10 oktober 2017 21:39
Beeld © ANP

Basisschoolleraren zijn niet tevreden met de 720 miljoen euro die in het nieuwe regeerakkoord wordt vrijgemaakt voor het basisonderwijs. Het is volgens de actiegroep PO in Actie nog steeds te weinig. Ze kondigen vandaag aan in november twee dagen het werk neer te leggen.

Afgelopen donderdag, 5 oktober, staakten de leraren. Daardoor waren de meeste basisscholen in Nederland gesloten. "Wat PO in Actie betreft is dit na het regeerakkoord klip en klaar: Twee dagen staken in november. Hierin kregen we vorige week al de steun van de PO-Raad, wij gaan uiteraard ook proberen om onze andere partners hierin mee te krijgen. Samen staan we sterk, dat is na 5 oktober wel duidelijk."

Video: Dit doet Rutte III voor het onderwijs:

 

PO in Actie eiste 1,4 miljard euro en neemt geen genoegen met minder. Ze willen 500 miljoen extra om de werkdruk te verlagen en 900 miljoen euro om de salarissen gelijk te trekken met die van docenten op middelbare scholen. Het nieuwe kabinet komt met 720 miljoen euro extra. Dat bestaat uit vanaf volgend jaar 270 miljoen per jaar extra voor hogere salarissen en vanaf 2021 450 miljoen euro per jaar extra om de werkdruk te verminderen.

Gesloten

De Algemene Onderwijsbond laat vandaag ook weten zich te beraden op verdere acties omdat het snel oplopende lerarentekort in het basisonderwijs 'niet eens wordt genoemd' in het regeerakkoord. "Het lijkt wel of de onderhandelaars de afgelopen maanden onder een steen hebben geleefd'', zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen.

ZIE OOK: Leerkrachten staken: 'Als het zo blijft, twijfel ik of ik voor de klas wil blijven'

De 270 miljoen euro die is toegezegd na eerdere stakingsacties van basisschoolleraren noemt zij een eerste stapje, geen structurele oplossing.

Video: Juf Annette laat zien hoe hoog de werkdruk op school is:

Meer op rtlnieuws.nl:
Leraren gekort op salaris voor deelname aan staking: 'Er is veel onbegrip'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore