Ga naar de inhoud
Geld

Dieven komen geregeld terug voor nog een inbraak: 'Ze kennen de weg al'

Beeld © ANP

Bij één op de twaalf mensen die slachtoffer worden van een inbraak, wordt binnen korte tijd opnieuw ingebroken. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Ook bij Erik en zijn gezin. Daar was het binnen één jaar tijd drie keer raak. "Je vertrouwt daarna helemaal niemand meer."

Het Verbond van Verzekeraars onderzocht op verzoek van RTL Nieuws ruim 300.000 claims op inbraak of diefstal uit woonhuizen die zij binnenkregen tussen 2012 en 2016. Daaruit blijkt het volgende:

  • In 8 procent van de inbraakclaims was sprake van een inbraak op een adres waar al eerder is ingebroken.
  • Bij ruim de helft van alle 'herhaalinbraken' vond de tweede inbraak binnen een jaar plaats.

Grote impact

Slachtofferhulp Nederland herkent het fenomeen. De organisatie staat jaarlijks zo'n 55.000 mensen bij die slachtoffer zijn geworden van een woninginbraak. Bij zo'n 12 procent van die mensen was het de tweede keer in vijf jaar tijd dat er is ingebroken.

De impact van zo'n herhaalinbraak is groot, zegt woordvoerder Hariët Koelewijn. "Een woninginbraak wordt sowieso gezien als een zogeheten 'high impact crime'. Als zoiets dan vaker achter elkaar gebeurt, heeft dat negatieve invloed op je veiligheidsgevoel."

'Je vertrouwt niemand meer'

Dat gebeurde ook bij Erik. In een jaar tijd werd bij hem zelfs drie keer ingebroken. En alsof dat niet genoeg was, kregen ze een paar jaar later ook nog een gewapende overval te verduren. "Je vertrouwt op een gegeven moment niemand meer."

Erik wil niet met zijn achternaam genoemd worden, uit angst dat de geschiedenis zich zal herhalen. "We hebben er nog steeds veel last van", vertelt hij.

Zoontje kreeg psychische hulp

Vier dagen per week bezoekt zijn vrouw de psychiater. Zijn zoontje, inmiddels 11 jaar, is een tijdlang naar een kinderpsycholoog geweest. En omdat het gezin met twee kinderen zich niet meer veilig voelde in hun eigen huis, zijn ze verhuisd.

"We woonden erg afgelegen in Zundert, een gebied met veel drugscriminaliteit, vlak bij de grens met België. Nu wonen we in een Belgisch dorp en zijn we omringd door andere huizen."

Op zoek naar cash

De reeks noodlottigheden begon in 2007. "Het was zomervakantie, we waren twee weken weg en toen gebeurde het. Ze zijn op zoek geweest naar cash, maar hebben niks gevonden. Toen het alarm afging, zijn ze er snel vandoor gegaan."

Nog geen halfjaar later, in de winter, was het weer raak. "We waren op Eerste Kerstdag naar mijn moeder geweest. 's Avonds kwamen we thuis, mijn vrouw bracht de kinderen naar bed, maar bovenaan de trap zag ze dat de hele bovenverdieping overhoop was gehaald. Ze hadden een tuintafel tegen de muur gezet en een raam ingeslagen, zo zijn ze binnengekomen."

Waarom komen inbrekers terug naar een bepaald adres? 

Er is weinig bekend over waarom inbrekers terugkeren naar huizen waar ze eerder zouden hebben ingebroken. Professor Wim Bernasco, die onderzoek doet naar de doelwitkeuze van criminelen, vermoedt dat er drie redenen zijn waarom inbrekers terugkeren naar een vorig doelwit.

  • "De criminelen kennen de plek. Ze hebben de woning al eerder geobserveerd en weten wanneer de bewoners afwezig zijn, hoe ze binnen kunnen komen, hoe een huis er van binnen uitziet en waar ze bij de inbraak op moeten letten.
  • Soms komen ze terug voor bepaalde spullen. De inbrekers hebben tijdens de eerste inbraak spullen gezien die ze niet meer mee konden nemen, maar wel wilden hebben. Als die spullen waardevol genoeg zijn, kunnen ze besluiten om terug te komen om die alsnog te stelen.
  • In andere gevallen wachten de criminelen een tijdje voor ze weer terugkomen. Ze hopen dat de slachtoffers van de eerste inbraak de spullen die eerder gestolen zijn weer hebben vervangen (computers, laptops) opnieuw kunnen stelen."

'Ook buren worden doelwit'

Tegelijkertijd zou je denken dat mensen bij wie is ingebroken, maatregelen nemen om een nieuwe inbraak te voorkomen, zoals het aanleggen van een alarmsysteem of betere sloten.

"Dat klopt, en wat we dan ook zien is dat de buren van een huis waar is ingebroken, in de periode daarna ook meer risico lopen op een inbraak. De criminelen zijn dan eigenlijk van plan om bij hun eerdere doelwit toe te slaan, maar wijken daar vanaf vanwege een alarm of andere beveiliging."

Zelfde daders

Erik vermoedt ook dat het om dezelfde inbrekers ging als de eerste keer. "Ze hadden waarschijnlijk gezien dat er boven geen alarm was." Maar de ellende was nog niet voorbij. Een halfjaar later, in de zomer van 2008, wederom toen het gezin op vakantie was, kwamen inbrekers weer het huis binnen. 

Een dader is nooit gepakt, maar de ondernemer denkt dat een werknemer uit zijn bedrijf achter de inbraken zat. "We hadden een jongen van 20 in dienst, die in de drugs zat. Toen hij bij ons in dienst was, is hij op een gegeven moment opgepakt wegen drugshandel en heeft hij veertien dagen vastgezeten. Daarna kwam hij huilend terug om te vragen of we hem alsjeblieft nog een kans wilden geven. Iedereen verdient een tweede kans vonden wij, maar daar denken we nu anders over."

Ook nog een overval

Na de serie inbraken was het lange tijd rustig in het huis van Erik en zijn familie. Tot zaterdagochtend 17 november 2012. "We hadden een gezellige vrijdagavond gehad. De volgende ochtend, om half 6, hoorden we een harde klap. 'Inbrekers', zei mijn vrouw. Ik kon het niet geloven. Ik ging naar beneden en keek direct in een zaklantaarn. Er stond drie man voor mijn neus. Vanaf toen ging het heel snel."

De mannen wilden geld hebben. Een man ging naar boven en hield Eriks vrouw onder schot. "Mijn kinderen, toen 6 en 8, werden wakker en zagen hun moeder op het bed liggen. Een van de andere overvallers hield zijn pistool op mij gericht en vroeg om geld. Ze hadden geluk. Er lag op dat moment 2.500 euro in de keukenla; inkomsten van ons bedrijf."

'Schiet 'm kapot'

Van het een op het andere moment werd Erik ontzettend kwaad, vertelt hij. "Er heeft toen een worsteling plaatsgevonden. Een van de overvallers riep: schiet 'm kapot, schiet 'm kapot. Ik hoorde een knal en dacht: dit is het einde. Maar even later realiseerde ik me dat ik nog kon denken en kon bewegen. Het bleek om een alarmpistool te gaan."

Wanneer de politie eraan komt, slaan de daders op de vlucht, Erik en zijn gezin radeloos achterlatend. "Ik vroeg aan de politie: wat moeten wij nog doen? Ik probeer hier gewoon een boterham te verdienen. Elke ruit is vervangen door gelaagd glas, we hebben een alarm en een alarmknop waarmee de politie gealarmeerd kan worden."

Moeite met vertrouwen

"De politie adviseerde ons een hond te nemen", vervolgt Erik. Elke keer als we dat beest uitlieten 's avonds, waren we doodsbang. Dan hield de een de ander vanuit huis in de gaten en we sloten meteen de poort zodra we weer allemaal thuis waren. Na de overval hebben we de hele bovenverdieping van de benedenverdieping afgesloten en een deur met vijf sloten erop genomen."

Nu, vijf jaar later, vindt Erik het nog steeds moeilijk vreemden te vertrouwen. "Ik ben erg voorzichtig geworden met wie ik wat vertel. En iemand het voordeel van de twijfel geven, dat doe ik nu niet meer."

Zo verklein je de kans op een inbraak:

 

Meer op rtlnieuws.nl: