Werk

Leraar van het Jaar: 'Door je kwetsbaar op te stellen, raakt een kind betrokken'

10 oktober 2017 18:07 Aangepast: 11 oktober 2017 13:28
Beeld © Fred Ernst

Zes jaar nadat hij van de pabo kwam, werd Tjeerd van den Elsen (38) fulltime radiomaker: in het onderwijs kon hij zijn draai niet vinden. Toen zijn contract afliep, werd hij noodgedwongen weer leraar. Maar dit keer had hij meer geluk: hij kon zijn passie voor radio integreren in de klas.

En dat is niet onopgemerkt gebleven: afgelopen weekeinde werd hij door demissionair minister van Onderwijs Jet Bussemaker uitgeroepen tot Basisschoolleraar van het Jaar.

Bijschaven

Tjeerd werkt sinds augustus 2015 op De Vijf Hoeven, een basisschool in Tilburg. Vorig jaar zomer is daar een radiostudio gebouwd, op zolder. De taak aan Tjeerd was om het plan te schrijven dat de studio mogelijk maakte. "Directeur Marieke Hamburg wilde dat ik het schreef en presenteerde. Ze hielp alleen met bijschaven."

Heel anders dan Tjeerd gewend was. "Ik heb het hele project gedragen. Er werd mij iets gevraagd, ik moest het gaan doen. Ik kreeg de verantwoordelijkheid, maar ook het vertrouwen. Wil jij radio gaan maken? Doe maar!"

Luisterhouding

Hij benadrukt dat het niet alleen zijn inspanningen zijn geweest die dat mogelijk maakten. "De sfeer in het team is heel belangrijk, dat je samen aan beter onderwijs werkt. Je collega's moeten ook het vertrouwen hebben om naar je toe te komen en te zeggen: 'Oké, jij weet er alles van, leer het me maar.' Op die manier eigenen ze zich weer hun vak toe."

De eerste weken van dit schooljaar heeft de bovenbouw kennisgemaakt met het radio maken. "Ze hebben bijvoorbeeld een commercial gemaakt, in het kader van een project over eten en gezondheid. Ze leren daar een bepaalde luisterhouding mee, ze leren zich verplaatsen in de doelgroep. De commercial die ze nu maken, is ook weer een leerpunt en een nieuw startpunt voor later."

Betrokken kinderen

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen dat je een leven lang aan het leren bent, zegt Tjeerd. Dat doet hij zelf ook nog steeds. "Pas de laatste drie jaar snap ik hoe het onderwijs werkt. Jij bent het rolmodel. Door je kwetsbaar op te stellen en ook iets persoonlijks in te brengen in je lessen, of dat nou radio, muziek of iets anders is, raakt een kind veel meer betrokken."

Hij ziet nog legio mogelijkheden om radio bij zijn lessen te betrekken. Bijvoorbeeld door boeken voor te dragen tijdens Kinderboekenweek en door het vergroten van de woordenschat van leerlingen te combineren met begrijpend lezen en vakintegratie van de wereldoriënterende vakken.

"Zo krijgt het voor een kind betekenis. Als kinderen met een koptelefoon op hun eigen stem horen via de microfoon, zo met elkaar in gesprek gaan: dán zijn ze aan het leren."

Verkiezing Leraar van het Jaar

Sinds 1999 reikt de Onderwijscoöperatie, de beroepsorganisatie voor leraren, de prijs uit. Leerlingen, ouders, schoolleiders en leraren kunnen elk jaar hun favoriete leraar opgeven. De prijs wordt uitgereikt in vier categorieën: primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. De leerkrachten die winnen, zijn een jaar lang ambassadeur voor hun beroepsgroep.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore