Nederland

Sterilisatie met implantaat Essure: meer klachten dan gedacht

09 oktober 2017 13:27 Aangepast: 09 oktober 2017 16:30
Veel vrouwen ervaren problemen door het Essure-veertje.

Het aantal klachten bij vrouwen die met een veertje van het merk Essure zijn gesteriliseerd, is groter dan eerder uit onderzoek is gebleken. Dat zeggen deskundigen tegen NRC.

Bij sterilisatie met Essure worden metalen veertjes via de baarmoeder in de eileiders gebracht. Deze groeien na drie maanden dicht. Het voordeel van deze methode is dat er geen chirurgische ingreep voor nodig is. Sinds 2001 kunnen vrouwen op deze manier worden geholpen.

Maar er zijn vrouwen met klachten als pijn en vermoeidheid. Ze geven aan dat hun dagelijks leven er negatief door wordt beïnvloed. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed er vorig jaar onderzoek naar.

30.000 vrouwen

Volgens de onderzoekers zijn sommige klachten mogelijk toe te wijzen aan de plaatsing van het implantaat. Bij andere klachten is het moeilijker om een direct verband te leggen. Het aantal gemelde klachten komt van ruim 1,5 procent van de ongeveer 30.000 vrouwen die met de veertjes rondlopen.

Maar behandelaars en een belangenorganisatie voor patiënten met klachten zeggen tegen NRC dat het aantal veel hoger is dan 1,5 procent. Naar schatting 1700 vrouwen hebben de implantaten inmiddels laten verwijderen, zegt gynaecoloog Bas Veersema van het UMC Utrecht en het St. Antoniusziekenhuis.

Wachtlijst

In het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven is er zelfs een wachtlijst voor vrouwen die ervan af willen. "Sinds we er anderhalf jaar geleden mee zijn begonnen, hebben we al bij zo'n 250 vrouwen de Essure-spiraaltjes verwijderd", zegt een gynaecoloog.

Francesca Bagchus van de lotgenotengroep Essureproblemen Nederland zegt dat 4500 vrouwen met klachten zich gemeld hebben. "Dat is al een stuk boven de 10 procent van het totaal." Bagchus adviseert vrouwen melding te doen bij de overheid, het Landelijk Meldpunt Zorg.


Miniatuurvoorbeeld

'Ik eindigde in een rolstoel'

Vorig jaar deed Francesca Baghus bij RTL Nieuws haar verhaal over het Essure-implantaat. 

"Vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, been-, rug- en buikpijn, heftige menstruatiepijnen, krampen. Het lastige is dat veel klachten niet door huisartsen in verband worden gebracht met Essure. Ik zat uiteindelijk in een rolstoel."

Lees hier haar verhaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore