Nederland

Eerste patiënten brandwonden krijgen gekweekte huid

09 oktober 2017 09:31 Aangepast: 09 oktober 2017 16:45
Gekweekte huid is opgebouwd uit huidcellen van de patiënt. Beeld © RTL Nieuws

De drie Nederlandse brandwondencentra beginnen deze maand met het behandelen van patiënten met nieuw gekweekte huid, die is opgebouwd uit huidcellen van de patiënt zelf.

Daarmee zijn ze de eerste in Europa die de nieuwe behandeltechniek in praktijk brengen. De patiënt herstelt hierdoor sneller, beter en met minder littekens, maakte Brandwondenzorg Nederland bekend.

Niet afgestoten

"Met behulp van tissue engineering kweken we een deel van nieuwe huid dat we transplanteren op diepe brandwonden'', zegt Esther Middelkoop, bijzonder hoogleraar huidregeneratie en wondgenezing.

Met de nieuwe behandelmethode wordt tijdens de opname van de patiënt een compleet nieuw deel van de eigen huid in het laboratorium gekweekt. Deze huid wordt niet afgestoten door het lichaam. Dat is volgens Middelkoop bij huid van een orgaandonor wel het geval.

Transplantatie kan niet

Ook is het niet mogelijk om een groot stuk gezonde huid van de patiënt zelf te transplanteren. "Je verplaatst dan het probleem. Doordat er op de donorplek ook een diepe wond ontstaat loopt de patiënt kans op infecties'', aldus de hoogleraar.

Patiënten met ernstige brandwonden worden in Nederland behandeld in drie centra, in Groningen, Beverwijk en Rotterdam.

Marjorie werd 42 keer geopereerd:

In 2015 sprak verslaggever Jaap van Deurzen hoogleraar Esther Middelkoop en patiënt Marjorie over de nieuwe techniek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore