Ga naar de inhoud
Nederland

Fleur en Julian trouwen 24 keer: 'We hebben er 18 maanden voor uitgetrokken'

Fleur Pierets en Julian Boom tijdens hun trouwerij in New York.

Het lesbische stel Fleur en Julian gaat elkaar niet één, maar 24 keer het jawoord geven. Uit liefde, maar ook met een speciale reden. "'Het zijn budgethuwelijken, maar dat maakt het zeker niet minder mooi."

Het Nederlands-Belgische kunstenaarsechtpaar Fleur Pierets en Julian Boom ontmoette elkaar zeven jaar geleden op een feestje in Amsterdam. Daarna ging het rap. "Het was liefde op het eerste gezicht. Na twee weken woonden we al samen in Amsterdam", vertelt Fleur, die oorspronkelijk uit België komt.

De twee zijn sindsdien onafscheidelijk en startten samen een kunstenaarsbedrijf.  Ze wilden graag trouwen, maar niet zomaar. "We hebben besloten om in alle landen te trouwen waar dat mogelijk is voor homo- en lesbische stellen."

Liefde

Dat zijn 24 landen.  "Dat moeten er natuurlijk veel meer worden", zegt Fleur. In 170 landen mogen homo's en lesbiennes nog niet trouwen.  Hun trouwerijen zien ze ook als een project. Dat maakt het niet minder romantisch of liefdevol, vinden ze. "We houden veel van elkaar, maar ook veel van kunst."

Vorige week was hun eerste huwelijk. In New York. "In New York kunnen lesbische stellen sinds twee jaar trouwen. En ze zijn er daar supertrots op. Die vibe willen we meegeven aan ons project. En New York is natuurlijk een heel gave stad."

Miniatuurvoorbeeld

Gratis

Hoe het was? "Fantastisch. Het huwelijk was heel makkelijk te regelen. New York is er heel trots op dat homostellen kunnen trouwen." Er was geen familie bij, alleen twee goede vrienden. "Anders wordt het ook veel te duur. En de huwelijken zijn natuurlijk ook meer symbolisch, al maakt dat ze niet minder liefdevol."

24 keer trouwen hakt er financieel wel in. "De vluchten en het verblijf moeten we betalen. Gelukkig kunnen we overal gratis trouwen. Alle landen willen heel graag meewerken. En voor de jurk zoeken we samenwerking met zoveel mogelijk plaatselijke designers."

Zo gaat een Amsterdamse designer de jurk van Fleur maken. "Volgende week trouwen we in Amsterdam. Dat doet wethouder diversiteit Simone Kukenheim. Het mooie is dat we allerlei enthousiaste mensen ontmoeten door onze trouwerijen." 

Wereldreis

Achttien maanden lang reizen Fleur en Julian de wereld over. Ze gaan nog naar Parijs, Lissabon, Barcelona en dan door naar Canada en Nieuw-Zeeland.

Het stel wil een documentaire van de huwelijken maken. En de beelden en video's komen terug in een tentoonstelling. Hun doel? "We willen mensen bewust maken. Lang niet iedereen weet dat je maar in 24 landen kunt trouwen als je lesbisch of homo bent. Maar we willen ook laten zien hoe mooi het is dat dit soort huwelijken mogelijk is. Hopelijk gaan meer landen dit introduceren. En we vieren natuurlijk iedere keer weer onze liefde voor elkaar."