Nederland

'Vaarwel Eberhard, Amsterdam zal je missen'

06 oktober 2017 09:00 Aangepast: 06 oktober 2017 12:14
Van der Laan vorig jaar tijdens een ontmoeting met Amsterdamse dak- en thuislozen. Beeld © ANP

Een 'dappere burgemeester' en 'een groot gemis van een groot man'. Er wordt geschokt gereageerd op het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

"Eberhard van der Laan was een dappere burgemeester, die dwars door processen of procedures maatregelen nam als dat moest", zegt de Amsterdamse politie. . "Hij zette de veiligheid en leefbaarheid van zijn stad altijd op de eerste plaats. Hij belichaamde de wapenspreuk van de stad: heldhaftig, vastberaden, barmhartig."

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima herinneren Van der Laan als een 'gedreven burgemeester met hart voor zijn stad en een vurig geloof in een samenleving waarin iedereen meetelt. Hij was markant in zijn optreden en bewogen in zijn omgang met mensen'. "Wij wensen zijn vrouw en kinderen kracht toe bij dit grote verlies", sluiten ze af.

Het leven van burgemeester Van der Laan: 

Ook vanuit de politiek wordt gereageerd op het overlijden van Van der Laan. "Vaarwel Eberhard, Amsterdam zal je missen", zegt Jesse Klaver van GroenLinks. 

Ahmed Marcouch is nu burgemeester van Arnhem maar was ook enige tijd gemeenteraadslid van Amsterdam. Hij reageert: "Groot verdriet over het gemis van een groot man. Een groot gemis. Ik leef mee met de nabestaanden."

'Bedankt voor Amsterdam'

Job Cohen, voormalig burgemeester van Amsterdam: "Ontzettend verdrietig. We wisten dat het stond te gebeuren, maar ja, op het moment zelf is het toch vreselijk verdrietig. Iemand die zo'n fantastische rol heeft gespeeld in Amsterdam, maar ook daarbuiten", zei Cohen.

De Amsterdamse voetbalclub Ajax reageert: 'Bedankt voor Amsterdam'

 

`