Nederland

'Lerarenstaking volkomen terecht, de werkdruk is flink toegenomen'

05 oktober 2017 11:56 Aangepast: 05 oktober 2017 14:58
Beeld © ANP

'Volkomen terecht'. Zo noemt Klaas van Veen, hoogleraar Onderwijskunde van de Rijksuniversiteit Groningen, de staking van juffen en meesters in het basisonderwijs.

"Het is heel erg onterecht dat zij veel minder verdienen dan docenten in het voortgezet onderwijs'', zegt Van Veen. Of de 500 miljoen euro die het kabinet extra uittrekt om de werkdruk te verlagen verlossing biedt, kan hij niet zeggen. "Het zal niet voor het eerst zijn dat er geld naar het onderwijs gaat, maar leraren daar niets van merken."

Werkdruk enorm opgelopen

De werkdruk op basisscholen is volgens hem de afgelopen tien jaar flink opgelopen doordat leraren systematisch moeten bijhouden hoe kinderen zich op allerlei gebieden ontwikkelen. "Dat brengt een enorme administratieve rompslomp met zich mee. En daar wordt nu veel over wordt geklaagd.''

Mensen vergeten volgens de hoogleraar dat lesgeven aan kinderen nooit klaar is. "Ze zien het beroep primair als lesgeven. Maar leraren zijn de hele dag, van 08.00 tot 15.00 uur, in touw met zo'n dertig kinderen. En daarna volgt de rest van het werk. De meeste mensen kunnen hun kinderen nog geen twee uur per dag aan'', grapt Van Veen.

Korting op salarissen

Hij hoopt dat leraren die vandaag staken niet door schooldirecteuren gekort worden op hun salarissen. Van Veen: "Schandalig dat dit bij de vorige staking wel gebeurde. Die schoolbestuurders hebben geen last van lage salarissen."

Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) betalen de meeste schoolbesturen de salarissen van stakende juffen en meesters door.

Dagboek van een juf: Annette laat zien hoe hoog de werkdruk is:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore