Gezin

'Tranen met tuiten toen we vertelden dat we weer gingen verhuizen'

05 oktober 2017 09:41 Aangepast: 05 oktober 2017 16:21
Raymond met zijn vrouw en dochter. Beeld © Eigen foto

Een verhuizing is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Toch draaien de gezinnen van Leanne (28), Elaine (30) en Raymond (41) er hun hand niet meer voor om. "Je laat alles achter en moet weer opnieuw beginnen. Dat is heel heftig, maar inmiddels weten we wel hoe we dat varkentje moeten wassen."

Gemiddeld verhuizen Nederlanders ongeveer één keer in de tien jaar. Maar er zijn mensen die vanwege hun werk of andere omstandigheden veel vaker moeten verkassen, zoals Leanne (28), Elaine (30) en Raymond (41).

Telkens opnieuw beginnen

Raymond is in de afgelopen vijf jaar al twee keer verhuisd voor zijn werk bij de Landmacht. Eerst vanuit Nijkerk naar Texas en toen naar Hamburg, waar Raymond en zijn vrouw en dochter nu een jaar wonen.

Maar ook daar zullen ze niet lang blijven, want volgend jaar wordt Raymond opnieuw herplaatst. "Je laat telkens alles achter en moet weer opnieuw beginnen. Dat is heel heftig, maar inmiddels weten we wel hoe we dat varkentje moeten wassen."

'Ze huilde tranen met tuiten'

Toen Raymond in 2012 een functie in Texas kreeg aangeboden, was zijn vrouw meteen enthousiast. Hun dochter vond het minder leuk: "Ze huilde tranen met tuiten toen we het haar vertelden. Ze was ontzettend boos op mij en vond het natuurlijk vreselijk om haar vriendinnen te moeten missen", vertelt Raymond aan RTL Nieuws. "Ze is die avond naar bed gegaan zonder nog een woord tegen me te zeggen."

Maar na een nachtje slapen, zag ze een buitenlands avontuur toch wel zitten. "Ze was toch wel benieuwd naar onze nieuwe bestemming en werd steeds enthousiaster. Op de eerste dag op haar nieuwe school in Texas zei ze: 'Ga nou maar pap, ik red me wel'. Ze maakte binnen no-time nieuwe vriendinnen, dat was fantastisch om te zien." 

Een praatje maken

Raymond en zijn gezin vonden redelijk snel hun draai in de Verenigde Staten, maar dat ging niet zonder slag of stoot. "Het was best heftig. Je verlaat de vertrouwde haven en bent daar zonder je familie en vrienden. Alles is anders, we kenden daar nog niemand", vertelt Raymond.

Vooral qua sociale contacten moesten ze een drempel over. "Mijn vrouw heeft op een gegeven moment de stoute schoenen aangetrokken en zich opgegeven voor paardrijlessen. Vanuit daar bouwde ze contacten op, en zo leerden we langzaam steeds meer mensen kennen."

Gelukkig is het aanknopen van een praatje in Amerika niet zo ingewikkeld. "Waar wij als Nederlanders eerst een paar weken de kat uit de boom kijken voordat we iemand uitnodigen of iets met een onbekende afspreken, doen de Amerikanen het anders. Zij zijn vanaf het begin af aan heel open en vriendelijk tegen iedereen, en zien dan uiteindelijk wel wie er 'blijft plakken' voor een langdurige vriendschap. Je kunt ook een leuke tijd hebben met mensen, en ze dan weer loslaten."

Mentaal sterker

Die manier van contact maken kwam van pas toen zich vorig jaar een nieuw avontuur aandiende. Dit keer in Hamburg. "Onze dochter was opnieuw héél verdrietig, en dan druk ik me nog zacht uit. Ik twijfelde zelf ook: we hadden inmiddels veel vrienden gemaakt, waren gelukkig, hadden in Texas een fijn leven. Dat geef je toch allemaal weer op." 

Toch besloten ze hun koffers weer te pakken. "Ook onze dochter zag het uiteindelijk zitten, anders hadden we het niet gedaan. Zij is onze eerste prioriteit, we willen niet dat zij ongelukkig is."

Raymond denkt zelfs dat de verhuizingen zijn dochter goed hebben gedaan. "Natuurlijk was ze verdrietig in het begin, maar ook in Hamburg weet ze zich goed te redden. Ze heeft veel nieuwe vrienden gemaakt en reist zelfstandig met de U-bahn de hele stad door. Ze is op jonge leeftijd in contact gekomen met verschillende culturen en dat heeft haar mentaal heel sterk gemaakt."

'Vond het verschrikkelijk'

Ook Leanne (28) is als kind vaak verhuisd. Ze werd geboren in Rotterdam, maar toen ze zes maanden oud was, verhuisde ze naar Amerika. "Vanuit daar gingen we naar Hongkong, daarna naar Italië en Spanje, en uiteindelijk heb ik van mijn 11e tot mijn 18e in Singapore gewoond." 

Miniatuurvoorbeeld

Leannes vader werkt in de scheepvaart en werd elke drie jaar op een nieuwe locatie geplaatst. "Toen ik klein was en ik er nog niets van begreep, vond ik het verschrikkelijk."

Vrienden achterlaten

Leanne beschrijft hoe ze het vele verhuizen als kind heeft ervaren. "Toen ik een jaar of zes was vond ik het erg dat ik mijn juf niet meer kon zien. Later maakte ik me zorgen of ik in onze nieuwe woonplaats wel zou kunnen paardrijden. En toen ik iets ouder werd vond ik het vooral heel erg om mijn vrienden achter te laten."

Inmiddels ziet Leanne ook de positieve kanten van het vele verhuizen. "Ik spreek behalve Engels en Nederlands ook Spaans en Italiaans, en heb veel van de wereld gezien en tussen andere culturen geleefd. En ik heb vrienden over de hele wereld."

Ze woont nu zelf in Londen, haar ouders in Ghana, en haar broertje woont in New York. "Ik denk ook dat ik uiteindelijk wel weer ga verhuizen. Altijd maar op één plek is ook maar saai."

'Geef kind de ruimte'

Ze is achteraf gezien blij met de ervaringen die ze als kind heeft meegekregen, maar denkt dat het voor kinderen die vaak verhuizen wel belangrijk is dat ouders hen betrekken bij de verhuizing. "Een kind kan niet beslissen of je wel of niet moet gaan, maar het is wel belangrijk dat een kind mee mag denken over op welke school ze terechtkomen en of er mogelijkheden zijn om hun hobby's te kunnen blijven beoefenen." 

Ook vindt ze dat het verdriet rond een verhuizing niet onderschat moet worden. "Het is heel ingrijpend, dus een kind moet ook de ruimte krijgen om verdrietig te zijn en het te kunnen verwerken."

Van Heerenveen naar Limburg

Ook Elaine (30) uit Zoetermeer is de afgelopen jaren vaak verhuisd. "Drie keer in vijf jaar tijd. We wonen nu in Limburg, en daarvoor hebben we twee jaar in Heerenveen gewoond."

Elaines vriend is profvoetballer Chris Kum, die momenteel speelt bij Roda JC. Ze hebben een tweeling van 19 maanden. "Volgend jaar loopt zijn contract af. Stel dat hij dan weer bij een andere club gaat spelen, kan het zijn dat we onze spullen opnieuw moeten pakken en binnen een paar weken weer heel ergens anders wonen."


Miniatuurvoorbeeld

'Je kent niemand'

Het vele verhuizen is niet altijd makkelijk voor Elaine. "Omdat ik niet weet hoe lang we hier blijven of wat onze volgende bestemming is, is het lastig om aan een baan te beginnen, terwijl ik graag zou willen werken", vertelt ze. "Je bent ook heel erg op elkaar aangewezen, want zeker in het begin ken je nog helemaal niemand."

Elaine vindt het lastig om nieuwe contacten aan te gaan. "Je weet dat je er maar tijdelijk bent, en mijn echte vrienden wonen allemaal in Zoetermeer." Gelukkig komen die, net als hun familie, vaak op bezoek. "We hebben extra logeerkamers zodat ze ook kunnen blijven slapen."

'Ruimt lekker op'

Ondanks de stress die de verhuizingen vaak met zich meebrengen, ziet Elaine ook voordelen. "Omdat je niet veel mensen kent in een nieuwe woonplaats, heb je ook weinig verplichtingen. We hebben daardoor ook een hele gezellige tijd gehad met elkaar in Heerenveen. En nu weer als gezin in Schinnen."

Ook aan het verhuizen zelf zitten leuke kanten, vindt Elaine. "Ik vind het heel leuk om het huis weer opnieuw in te richten. Als de knop eenmaal om is, blijf ik niet hangen in de vorige woonplaats maar denk ik: we gaan er iets leuks van maken. En bij een verhuizing gaan alle spullen weer eens door je handen, waardoor je ook eerder afstand kunt doen van spullen. Dat ruimt lekker op."

Hoe vaak verhuizen Nederlanders? 

  • Nederlanders verhuizen gemiddeld 7 keer in hun leven. Dat is dus gemiddeld één keer in de 10 jaar.
  • Jongeren verhuizen veel vaker dan ouderen. De populairste leeftijden om te verhuizen liggen tussen de 20 en 40 jaar.
  • Het gaat hierbij om alle verhuizingen, zowel binnen als buiten de huidige woongemeente. Als we alleen kijken naar verhuizingen buiten de huidige woongemeente is de groep van 20-25 het grootst (studenten).
  • Overigens wordt de afstand van verhuizen steeds groter. In 1995 verhuisde nog 7 procent van alle Nederlanders in eigen gemeente en maar 3,9 procent zocht het over de gemeentegrenzen.
  • In 2016 koos nog maar 6 procent voor een verhuizing in eigen gemeente. Het percentage Nederlanders dat ver de gemeentegrens dook was het hoogst sinds 1995, namelijk 4,5 procent.
  • In de crisisjaren werd er maar weinig verhuisd. Die tijd lijkt gezien het grote aantal verhuizingen in 2016 definitief voorbij. Ruim 1 op de 10 Nederlanders verhuisde in 2016 (10,5 procent). Dat zijn 1,7 miljoen verhuizingen.

Bron: CBS

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore