Nederland

Rilana krijgt schrik van haar leven door eigen camera: 'Hola señorita'

05 oktober 2017 07:48 Aangepast: 12 januari 2018 14:47
Rilana Hamer en haar camera. Beeld © Eigen foto.

"Even dacht ik dat ik gek werd." Zo begint Rilana Hamer uit het Gelderse Brummen aan haar bericht op Facebook. Haar twee maanden geleden gekochte camera bij de Action draaide naar haar toe en ze hoorde een stem: "Bonjour madame."

Rilana kocht de camera zodat ze haar jonge pup ook op afstand in de gaten kon houden. "Je sluit hem aan via je WiFi en doet de stekker in je stopcontact. Met een wachtwoord erop en een veilige installatie, kon ik mijn huisje van binnen in de gaten houden (hoopte ik). Dit was perfect. Je kan hem bedienen via je telefoon en kunt meeluisteren wat er gebeurd is."

Ze dacht dat ze gek werd

Perfect is het nu allang niet meer. Ze hoorde gerommel uit de camera komen en liep er naartoe. "Ik bewoog naar links en rechts, en de camera draaide met mij mee", schrijft ze. Na het 'Bonjour Madame', vroeg de stem ook aan haar in het Frans hoe het met haar ging.

Meteen trok ze de stekker eruit en gooide de camera in een doos. "Ik was vol angst en dacht even dat ik gek werd. Ik word bekeken, maar hoe lang al? Wat heeft die persoon gezien van mij? Mijn huis, mijn persoonlijke bezittingen..."

LEES OOK: Zo simpel is het om in te breken bij de populaire Action-camera

Nog één keer

Nog één keer besloot ze samen met één vriendin de camera aan te zetten. Binnen een minuut hoorde ze weer stemmen. "Do you speak French?", werd er gevraagd. Na enkele scheldwoorden van Rilana ging de persoon aan de andere kant verder in een andere taal: "Hola señorita!"

Rilana haalde stekker er weer uit. Nu voorgoed. Rilana: "Huilend, van slag. Mijn privacy, mijn huis, mijn persoonlijke spullen en ikzelf. Ik ben bang, doodsbang." 

Action laat onderzoek doen

De Action is geschrokken van het bericht, en heeft de camera van Rilana inmiddels in bezit. "Die wordt onderzocht door de leverancier", zegt Yvette Moll van Action. "De vraag is of het aan de camera ligt of aan een verkeerd gebruik van wachtwoorden en WiFi-verbinding. Maar het is vooral hartstikke vervelend voor deze vrouw, laten we dat voorop stellen."

De winkel verkoopt de camera al sinds eind mei en nog kwam er volgens Moll een dergelijke klacht binnen. "Dit is de eerste en hij is vrijwel uitverkocht. We moeten goed checken waar het aan kan liggen."

Rilana maakte een video:

Meer op rtlnieuws.nl:
Samal ziet op 240 kilometer afstand hoe inbrekers zijn huis leeghalen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore