Nederland

Gevoelige gegevens van nog eens 4100 kwetsbare kinderen op straat

03 oktober 2017 16:36 Aangepast: 04 oktober 2017 11:17
Beeld © ANP

Nog eens 35 gemeenten zijn de fout in gegaan met de verwerking van privacygevoelige informatie van kinderen in het speciaal onderwijs. Namen, huisadressen, geboortedata, medische gegevens, telefoonnummers en schooladressen van kwetsbare kinderen zijn bij aanbestedingen voor speciaal leerlingenvervoer openbaar gepubliceerd.

Het gaat om informatie over ruim 4.100 kinderen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Met de gevoelige informatie hadden de gemeenten volgens de Autoriteit Persoonsgegevens zorgvuldiger moeten omgaan. 

Gegevens voor taxidiensten

Vorige maand meldde RTL Nieuws dat 21 gemeenten de fout in zijn gegaan bij zulke aanbestedingen. Toen ging het voornamelijk om nog lopende aanbestedingen. Nu blijkt dat nog eens tientallen andere gemeenten onzorgvuldig hebben gehandeld met persoonsgegevens. Het gaat om afgeronde aanbestedingen van de afgelopen vijf jaar, die recent nog openbaar stonden op de aanbestedingswebsite Tenderned. 
 
In de meeste gevallen gaat het om huisadressen en schoolgegevens van kinderen in het speciaal onderwijs. Die gegevens gebruiken taxidiensten om te berekenen hoeveel tijd ze kwijt zijn bij het leerlingenvervoer. Maar de gegevens kunnen direct tot een persoon herleidbaar zijn en dat is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens. Zo is het type onderwijs weer herleidbaar naar een aandoening of beperking. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat de gemeenten de gegevens van kinderen moeten anonimiseren. 

'Heel verontrustend'

Sommige gemeenten zijn nog verder gegaan. Bij de aanbestedingen van de gemeente Tytsjerksteradiel en Hoorn zijn zelfs namen van kinderen verstrekt. Ouders zijn geschrokken. "Ik vind het een heel trieste zaak, heel verontrustend. Ik was daar heel erg van geschrokken. Je mag ervan uit gaan dat overheidsinstanties gegevens goed afstemmen", zegt Leen ter Haar. Van zijn zoon zijn, door toedoen van de gemeente Hoorn, gevoelige gegevens op straat beland.

In het document dat de gemeente Lelystad heeft gepubliceerd, zijn medische gegevens af te lezen: 'Leerling heeft PTSS' en 'Leerling kan woedeaanvallen hebben'.  Even verderop staat als notitie bij een adres: 'Let op: adres is geheim!' Het bewuste adres is jarenlang voor iedereen te zien geweest.

Ouders geïnformeerd

VVD-Kamerlid Bente Becker noemt de publicatie van de gegevens 'zorgelijk'. Ze wil staatssecretaris Dekker van Onderwijs morgen vragen om samen met minister Plasterk een convenant op te stellen, waarin gemeenten afspraken maken over het anonimiseren van leerlinggegevens. Becker: "Ik vind dat niet iedere gemeente het wiel opnieuw moet uitvinden. Morgen komt de staatssecretaris met een wetsvoorstel voor het anonimiseren van leerlinggegevens op scholen. Zoiets zou ik ook graag bij gemeenten zien."

De betrokken gemeenten geven, elk afzonderlijk, in een reactie aan het te betreuren dat privacygevoelige informatie op straat is beland. Na vragen hierover van RTL Nieuws hebben de meeste gemeenten de betrokken ouders geïnformeerd over het datalek. Alle privacygevoelige gegevens zijn inmiddels verwijderd en bij de Autoriteit Persoonsgegevens is melding gemaakt van het datalek.

De 35 gemeenten

Bergen
Binnenmaas 
Cromstrijen 
Cuijk
Delft 
Den Haag
Drechterland 
Eindhoven 
Enkhuizen
Ermelo 
Gouda 
Grave
Haarlem
Halderberge 
Hoorn
Koggenland
Korendijk 
Lelystad 
Maassluis
Medemblik
Mill
Nuenen 
Opmeer
Oud-Beijerland
Rijswijk 
Schiedam 
Stede Broec
Strijen 
Tytsjerksteradiel 
Velsen
Valkenswaard
Vlaardingen 
Waalre 
Waddinxveen 
Woudrichem 

 

`