Nederland

'In de nieuwe intercity waan je je in de natuur als je op het toilet zit'

03 oktober 2017 14:44 Aangepast: 03 oktober 2017 22:10
De nieuwe Intercity en Hildebrand van Kuyeren Beeld © ANP / Treinreiziger.nl

Het is een speciale dag voor treinliefhebbers. De NS presenteerde namelijk de nieuwe intercitytrein: de InterCity Nieuwe Generatie (ICNG). Het nieuwste model rijdt pas vanaf 2021 door Nederland. Treingek Hildebrand van Kuyeren (33) heeft zijn favoriete plek in de trein al gevonden: het toilet.

Van Kuyeren was een van de gelukkigen die vandaag bij de presentatie mochten zijn van de gloednieuwe Intercity, waar de NS er 79 van heeft besteld.

ZIE OOK: Eerste beelden: zo ziet de nieuwe Intercity eruit

"Het is een hele comfortabele trein", vertelt hij daarover. "De stoelen zitten lekker, je hebt voldoende beenruimte, je kunt er makkelijker werken door het grote tafeltje en er is volop ruimte voor invaliden. Bovendien zijn er overal USB-aansluitingen." 

Een blik in de nieuwe trein:

 

Gezellig in gesprek

De 33-jarige ​Hildebrand raakt niet uitgepraat over treinen. Het is voor hem een beetje een uit de hand gelopen hobby. "Waar in het wegverkeer vooral wordt gecommuniceerd met een middelvinger, ontstaat er in de trein vaak verbroedering tussen mensen", vertelt Van Kuyeren, zelf inmiddels al twaalf jaar redacteur van het platform Treinreiziger.nl.

"Treinreizigers gaan vaak gezellig met elkaar in gesprek, zelfs als er problemen zijn op het spoor. Verder zijn treinen logistiek gezien gewoon heel interessant." 

Toilet in de natuur

De buitenkant vindt Van Kuyeren niet zo spectaculair, maar het interieur heeft nog wel wat leuke verrassingen. "Het meest bijzonder vind ik het toilet, waar je je door een panoramafoto van een ondergaande zon, echt in een soort natuurparadijs waant." 

De Bij, de Wasbeer, Zorro of Batman: de 'Intercity Nieuwe Generatie' is nog niet eens in gebruik, maar heeft nu al aardig wat bijnamen.

200 kilometer per uur

De trein gaat tot 200 kilometer per uur en rijdt vanaf 2021 in eerste instantie alleen op het traject Amsterdam-Rotterdam-Breda. Later worden ze ook tussen Den Haag en Eindhoven ingezet. Van Kuyeren kan niet wachten. "Ik heb liever dat 'ie morgen rijdt dan in 2021."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore