Nederland

AIVD: 80 Nederlandse IS-kinderen vast in vluchtelingenkampen

30 september 2017 20:18 Aangepast: 30 september 2017 22:14
Laura H. met één van haar kinderen, kort nadat ze was ontsnapt uit IS-gebied. Beeld © RTL Nieuws

Ze hebben er zelf niet voor gekozen, maar kinderen van buitenlandse jihadstrijders zitten zwaar in de problemen. Hun ouders sloten zich aan bij terreurgroep IS. Nu het kalifaat afbrokkelt, blijven honderden kinderen in Syrië en Irak achter in opvangkampen, soms zonder ouders. De AIVD schat dat het gaat om zo'n 80 kinderen met ouders uit Nederland.

"Kinderen van buitenlandse IS-strijders, geboren hier in Irak of in Syrië, zijn vaak nog heel erg jong", zegt correspondent Olaf Koens. "Ze zijn statenloos. Documenten die ze van IS kregen, geboorteaktes, zijn waardeloos. Paspoorten hebben ze niet. En dus zitten de kinderen nu gevangen in vluchtelingenkampen. Hun ouders zijn om het leven gekomen in de strijd of worden in Irak of in Syrië berecht. Wat er met de kinderen moet gebeuren, dat weet niemand."

Nederland heeft bijvoorbeeld geen actief terughaalbeleid. Volgens de AIVD zijn er zeker 80. De vraag is of ze gevaarlijk zijn als ze terugkomen in Nederland. Zijn het potentiële terroristen? Deskundigen zien kinderen tot negen jaar vooral als slachtoffer.

Kinderen van buitenlandse IS-leden vast in vluchtelingenkampen:

Tsjetsjenië haalt wel kinderen terug uit IS-gebied. De leider van het land gebruikt dat als propaganda.

Kinderen die ouder zijn dan negen zijn getraumatiseerd en mogelijk gevaarlijk: IS laat kinderen vanaf die leeftijd meevechten. Als zij terugkomen naar Nederland, worden ze begeleid en in de gaten gehouden. Volgens de AIVD is 20 procent van de Nederlandse kinderen in het kalifaat ouder dan 9 jaar. 

Kinderbescherming vangt kinderen op

Als de kinderen naar Nederland komen, wordt er voor ze gezorgd. Zo keerde Laura H. een jaar geleden met twee kinderen terug uit IS-gebied. Zij werd direct vastgezet, haar kinderen werden opgevangen door de Raad van de Kinderbescherming.

Daar was men voordat Laura H. terugkeerde al bezig met voorbereidingen, laat de kinderbescherming weten. Bijvoorbeeld door te bedenken waar de kinderen naar toe moeten en naar welke school ze kunnen gaan. Ook maakte de kinderbescherming al een inschatting van de trauma's die de kinderen mogelijk hadden. "Er is gekeken in welk gebied ze zaten", zegt Dirk Lont van de Raad van de Kinderbescherming. "Was dat een oorlogsgebied? Heeft het kind onder dreiging van bommen geleefd? Was het gedwongen te kijken naar executies?"

De kinderbescherming zorgt voor gepaste zorg en dat de kinderen weer een normaal leven gaan leiden. Het is volgens de kinderbescherming van belang om de kinderen langdurig in de gaten te houden. Ook op latere leeftijd kunnen trauma's van kinderen uit oorlogsgebieden de kop op steken.

`