Gezin

Enzo Knol-fans van slag door break-up: 'Ik zag mijn dochters wereld instorten'

29 september 2017 13:57 Aangepast: 08 december 2017 01:51
Dee en Enzo. Beeld © Screenshot YouTube.

"Dit is geen soap, dit is het echte leven." De vele volgers van Enzo Knol zijn onthutst door het nieuws dat de relatie van Enzo en zijn Dee over is. Hoe ga je hier als ouder mee om?

"Nou, het is uit", zegt Dee met een rode neus en vochtige ogen aan het begin van de vlog 'Het is voorbij', die inmiddels bijna 1,2 miljoen keer is bekeken. In de ruim 10 minuten die volgen, vertellen Enzo en Dee dat ze nog steeds van elkaar houden, maar dat ze 'op een punt zijn gekomen waarop ze elkaar niet meer kunnen geven wat ze nodig hebben'.

ZIE OOK: Liefdesbreuk YouTube-koppel Enzo Knol en Dee

Op sociale media regent het steunbetuigingen en hartverscheurende reacties. "Ik zag de wereld van mijn dochter instorten", vertelt moeder Charenka Beumer, "Mijn dochter Sammy van 12 volgt Enzo elke dag. Ze keek gisteren naar het filmpje en het kwam echt als een schok. 'Het was zo'n perfect stel', zei ze. 'Ze deden alles samen.' En eerlijk: toen ik het filmpje zag, kreeg ik ook een brok in mijn keel."

Voorlichtingsvideo

Opvoedkundige Marina van der Wal noemt de manier waarop Enzo en Dee hun break-up aankondigen 'geweldig'. "Dit is de beste voorlichtingsvideo voor ouders die gaan scheiden. Enzo is zelf kind van gescheiden ouders en dat is helemaal niet fijn gegaan. Daar heeft hij waarschijnlijk zijn lessen uit getrokken en nu wil hij het zelf graag goed doen. Op een gegeven moment zegt Enzo: 'Ik heb diep beloofd nooit iets naars over Dee te zeggen. Die loyaliteit is zo belangrijk, helaas gaat het bij scheidingen lang niet altijd zo."

Volgens Van der Wal heeft de populaire vlogger het slechte nieuws gebracht zoals het hoort. "Slecht nieuws breng je meteen: baf! Dat zijn de regels van slechtnieuwsgesprekken. Dan heb je daarna tijd om het te hebben over het verdriet. Ik denk dat hij zich verantwoordelijk voelt voor wat hij teweegbrengt bij de kijker."

De video waarin Enzo en Dee hun break-up aankondigen

Dat zijn volgers geraakt zijn door het nieuws, kan Van der Wal goed begrijpen. "Dit is geen soap, dit is het echte leven. Het is rauw. Het doet pijn ze zo verdrietig te zien. Zeker kinderen van gescheiden ouders zal dit diep in hun ziel raken."

De opvoedkundige adviseert ouders het filmpje samen met hun kinderen te kijken en het er vervolgens met hen over te hebben. "Het is belangrijk om te praten met je kind. Te zeggen dat je het ook na de relatie fijn kunt hebben. Dat je soms een verdrietige beslissing moet nemen."

Goed gesprek

Het filmpje gebruiken voor een goed gesprek, is precies wat moeder Charenka deed, toen ze haar dochter zag huilen aan de keukentafel. "Ik heb haar verteld dat je 'houden van' soms moet loslaten. Als je elkaar niet kunt geven wat je nodig hebt, dan moet je verder."

Enzo en Dee willen zelf niet inhoudelijk op de video reageren. Ze hebben besloten om de video te maken en het daarbij te laten, laten ze in een reactie weten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore