Nederland

Vluchtelingen Sint-Maarten gestrand in Haarlem: 'We kunnen geen kant op'

29 september 2017 12:16 Aangepast: 03 oktober 2017 15:58
Keisha en haar kinderen in het azc in Haarlem.

Een groep van dertien mensen uit Sint-Maarten die zijn gevlucht nadat orkaan Irma het eiland begin deze maand deels verwoestte, is gestrand in de voormalige Boerhaavekliniek in Haarlem. Daar moeten ze weg, maar ze kunnen nergens heen, zegt één van hen.

Het gaat om vijf kinderen en acht volwassenen. Nadat ze zich, na aankomst in Nederland, op Schiphol hadden bekendgemaakt als evacués, werden ze opgevangen in een hotel door de gemeente Haarlemmermeer.

Onder dwang verwijderd

Daarna werden ze overgebracht naar een 'noodvoorziening' in Haarlem in de voormalige Boerhaavekliniek. Eén van hen, Keisha, zegt dat ze daar nu weg moeten. Als ze niet uit zichzelf vertrekken, zegt Keisha, worden ze mogelijk onder dwang verwijderd. "Maar ik zit hier met mijn twee kinderen, ik kan nergens naartoe. Op Sint-Maarten hebben we niets meer."

Een woordvoerder van de gemeente Haarlem zegt dat de eilandbewoners op Sint-Maarten hadden vernomen dat ze in Nederland hulp zouden krijgen. "Dat is niet zo. Maar wij hebben het beleid: niemand slaapt op straat. Vandaar deze tijdelijke noodoplossing."

Eigen verantwoordelijkheid

Gevluchte inwoners van Sint-Maarten moeten zelf zorgen voor onderdak, bevestigt het ministerie van Binnenlandse Zaken. "We benadrukken, als mensen hiernaartoe komen, dat het hun eigen verantwoordelijkheid is om verblijf te regelen."

Miniatuurvoorbeeld

12 september: evacués melden zich op het vliegveld van Sint-Maarten. (Foto ANP)

Sella, die ook deel uitmaakt van de groep, zegt dat ze 'in rep en roer' zijn sinds ze via een maatschappelijk werker vernamen dat ze 'aan hun lot worden overgelaten'. Ze is opgegroeid in Nederland. "Ik heb op Sint-Maarten niets te zoeken, Nederland is mijn land. Nu vertellen ze me dat ik hulp moet gaan zoeken op Sint-Maarten."

Heel veel angst

Dat geldt ook voor twee anderen uit de groep, die lange tijd in Nederland woonden. Sella: "We zitten hier allemaal met heel veel angst."

Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zegt 'in heel acute gevallen' te bekijken of er hulp kan komen. "In uitzonderlijke gevallen willen we weleens met een gemeente meekijken."

Terugkijken: zo ging de terugkeer vanaf Sint-Maarten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore