Nederland

Nabestaanden in Mali omgekomen militair willen 'onderste steen boven'

28 september 2017 14:27 Aangepast: 28 september 2017 18:50
De omgekomen militairen, Henry Hoving en Kevin Roggeveld. Beeld © RTV Noord

Nabestaanden van één van de militairen die vorig jaar omkwamen in Mali bij een ongeluk met een mortier, reageren geschokt op het keiharde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. "Het nieuws is als een mokerslag bij ons binnengekomen", zegt Greetje Groenbroek, de moeder van de omgekomen Henry Hoving.

De onderzoeksraad zegt dat defensie 'ernstig is tekortgeschoten' in de zorg voor de veiligheid van de uitgezonden militairen. "We zijn geschokt, dit hadden we niet verwacht", zegt Groenbroek. 

'Dood door schuld'

"Dit is geen bedrijfsongeval, zoals de marechaussee ons begin dit jaar vertelde", zegt Groenbroek. "Dit is dood door schuld. Defensie heeft willens en wetens munitie in omloop gebracht waarvan ze wisten dat het niet deugde." Daardoor is haar zoon overleden, zegt ze.

RTL Nieuws bracht gisteren naar buiten dat de voortijdig ontplofte mortiergranaat deel uitmaakte van een ondeugdelijke partij. Defensie was ervan op de hoogte dat de explosieven niet in orde waren, maar negeerde een keuringsrapport.

Onderste steen boven

Samen met de vader van de eveneens omgekomen militair Kevin Roggeveld overweegt Groenbroek aangifte te doen tegen defensie vanwege dood door schuld, zegt ze tegen RTL Nieuws.

Hovings weduwe sluit zich daarbij aan. Ze had eerder op social media vol ongeloof gereageerd op de onthulling van RTL Nieuws en het rapport van de OVV. Ze laat nu via haar advocaat weten: "Ik krijg er mijn man niet mee terug, maar het is belangrijk dat de onderste steen boven komt over wat er in Mali is gebeurd."

Er is snoeiharde kritiek op het ministerie van Defensie:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`