Nederland

Defensie 'onder grote druk': OVV-baas Joustra schrok van de missers

28 september 2017 12:05 Aangepast: 28 september 2017 13:18
OVV-voorzitter Joustra: 'Het is voor defensie een vervelend rapport.' Beeld © ANP

Dat bij defensie 'iedereen het belang van een missie heel erg centraal heeft staan', gaat onherroepelijk ten koste van de veiligheid van militairen. Dat moet veranderen, vindt Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Joustra ​gaf zelf leiding aan het onderzoek naar het ongeluk met een mortiergranaat vorig jaar in Mali. Gisteren bladerde hij het rapport nog eens door dat hij vanochtend presenteerde. "Dan schrik je toch wel een beetje als je al die elementen op een rij ziet. De hoeveelheid missers die wij constateren."

Ondeugdelijke partij granaten

De granaat waarmee de militairen oefenden, kwam uit een ondeugdelijke partij en ontplofte al in de mortierbuis. Twee mannen kwamen om het leven, een ander raakte zwaargewond.

Dat een afgekeurde partij granaten toch kon worden gebruikt, is één van de missers waarop Joustra doelt. "Militaire missies zijn altijd gevaarlijk. Maar wat je wel kunt doen, is randvoorwaarden creëren waardoor militairen hun taken, gegeven de omstandigheden, zo veilig mogelijk kunnen uitvoeren. Dat ben je hun ook verschuldigd. Maar wij vinden dat dat op een aantal punten onvoldoende is gebeurd."

Joustra schrikt van de hoeveelheid missers:

 

Can do-mentaliteit

Als de regels waren gevolgd, zegt Joustra, 'was de munitie niet op deze manier aangekocht'. En dan had ook de zwaargewonde militair na het dramatische voorval beter kunnen worden behandeld: de medische zorg die hij kreeg in een Togolees traumahospitaal, voldeed niet 'aan de standaarden die daarvoor zijn afgesproken'.

Dat defensie de voortgang van de missie 'heel erg centraal heeft staan', leidt er volgens de OVV toe 'dat de randvoorwaarden misschien af en toe uit het oog zijn verloren'. Het is een kenmerk, zegt Joustra, 'van een organisatie waar mensen werken met een can do-mentaliteit, mensen die willen realiseren wat van hen gevraagd wordt'. Defensie is een organisatie die 'onder grote druk staat', concludeert Joustra. "Bij een organisatie die moet presteren, sluipt dit soort zaken erin."

Vervelend rapport

Het rapport is voor defensie 'een vervelend rapport', zegt Joustra: "Er staat veel kritiek in." Maar aan de andere kant kan het ook worden opgevat als steun in de rug, denkt hij. "De voorwaarden voor een missie, zeggen wij, daar moet aan kunnen worden voldaan. Je kunt niet van elke missie zeggen: die doen we er wel even bij. We vinden ook dat het kabinet een taak heeft om erop te letten dat missies op een verantwoorde manier vorm krijgen."

Meer op rtlnieuws.nl:
'Defensie had dood militairen door mortierongeluk kunnen voorkomen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`