Nederland

Snoeihard rapport: Defensie stelt belang missie boven veiligheid militairen

28 september 2017 09:59 Aangepast: 28 september 2017 14:29
De lichamen van de slachtoffers komen aan op vliegbasis Eindhoven, 11 juli vorig jaar. Beeld © ANP

Tijdens de Nederlandse missie in Mali is defensie 'ernstig tekortgeschoten' in de zorg voor de veiligheid van uitgezonden militairen. Die snoeiharde conclusie trekt de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van het ongeluk met een mortiergranaat, dat vorig jaar juli twee militairen het leven kostte.

Een derde militair raakte bij het ongeluk ernstig gewond. RTL Nieuws berichtte gisteren dat de militairen oefenden met ondeugdelijke granaten. Defensie was ervan op de hoogte dat de partij granaten onveilig was, zei Jean Debie van defensievakbond VBM.

Hoge druk

Naast het mortierongeluk nam de onderzoeksraad de afgelopen jaren nog twee incidenten onder de loep. Conclusie: "De hoge druk op de krijgsmacht speelt in alle onderzochte voorvallen een rol."

In zijn vandaag verschenen rapport heeft de onderzoeksraad (OVV) geen goed woord over voor de medische zorg die de zwaargewonde militair kreeg na het mortierongeluk. Hij werd overgebracht naar een Togolees hospitaal voor traumabehandeling dat niet voldeed aan de Nederlandse militaire richtlijnen. De Togolese artsen 'traden weinig doortastend op en voerden geen gestructureerd onderzoek uit naar het letsel'.

Miniatuurvoorbeeld

De slachtoffers van het ongeluk, Henry Hoving en Kevin Roggeveld. (Foto RTV Noord)

'Open staan voor kritische signalen'

Acute medische zorg bij internationale missies moet aansluiten op de risico's die de militairen lopen, vindt de OVV. Dat niet alleen, zegt de raad: de organisatie van defensie moet op de schop. Die moet 'open staan voor kritische signalen van medewerkers', luidt één van de adviezen. Ook moeten voorvallen worden benut 'om van te leren'.

Er moet ook meer oog komen voor de zorg voor wapens en munitie, zegt de OVV, en er moeten betere garanties komen voor de veiligheid en de gezondheid van Nederlandse militairen die worden uitgezonden.

Voorzitter Onderzoeksraad geschrokken van hoeveelheid missers:

Meer op rtlnieuws.nl:
'Defensie had dood militairen door mortierongeluk kunnen voorkomen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`