Werk

Agent Jacqueline doet mee aan werkonderbreking: 'Het is een keer genoeg'

28 september 2017 06:53 Aangepast: 16 november 2017 13:43
Jacqueline van den Berg: 'Ik werk al sinds mijn twintigste bij de politie.'

Agenten leggen vandaag enkele uren het werk neer voor een betere pensioenregeling. Ook wijkagent Jacqueline van den Berg (55) doet mee aan de actie. "Als je veertig jaar hebt gewerkt is het ook een keertje genoeg geweest."

Van den Berg zit alweer 35 jaar bij de politie. "Sinds 2001 werk ik als wijkagent in het basisteam de IJmond. Als wijkagent doe ik van alles, van kleine onderzoeken tot voorlichting op scholen, tot het onderhouden van contact met netwerkpartners in de wijk. Ik ben de oren en ogen in de wijk. Daar moet mijn werk eigenlijk voor honderd procent uit bestaan. Maar in de praktijk word ik drie van de vijf diensten ingezet bij de noodhulp, de 112-meldingen. Dat zijn dus inbraken, ongelukken, alles waar spoed bij is."

Verhoren verdachte

"Want de noodhulp moet altijd door voldoende agenten bemand zijn. Maar dat is een probleem, doordat veel collega's ziek zijn, re-integratieprojecten doen, er roostertechnische problemen zijn of collega's cursussen volgen. En daarom worden wijkagenten zoals ik ingezet. Maar het wijkwerk schiet er dan wel bij in."

"Als je als agent op de noodhulp zit en je hebt een winkeldiefstal, ben je met het ophalen van de verdachte, het verhoren, het spreken met getuigen en het papierwerk zeker zo'n drie uur kwijt."

Regelen in nieuwe politie-cao

De politiebonden ​ACP, ANPV, NPB en VMHP gaan morgen actie voeren in twee politiebureau's, in Almere en Alkmaar. Daar leggen ze twee uur het werk neer. Ze willen in een nieuwe cao tot een nieuwe pensioenregeling komen. De huidige politie-cao loopt aan het einde van dit jaar af.

Jacqueline werkt sinds haar achttiende. Eerst bij de RAI en later in de verpleging om daarna haar politieopleiding te doen en op haar twintigste straatagent te worden in Den Haag. Ze heeft behoorlijk wat afdelingen gezien. Na Den Haag werkte ze bij de Rijkspolitie in Castricum, toen in Heemskerk, daarna Beverwijk en nu IJmond. "Ik heb al drie reorganisaties meegemaakt."

Hernia, overgang, mantelzorg

Na al die jaren wil Jacqueline met pensioen kunnen na veertig jaar werken. "Als je ouder wordt gaat het allemaal wat minder makkelijk. Dat probleem krijgt iedereen op een gegeven moment. Ik heb ook al een hernia gehad. En de overgang maakt het er voor vrouwen  ook niet makkelijker op. Ook moest ik mijn ouders helpen als mantelzorger. Dat overkomt iedereen. Maar het maakt het allemaal bij elkaar genomen wel heel zwaar."

Definitie van een zwaar beroep volgens de wet:

'Een zwaar beroep is een beroep of een functie waarvan langjarige uitoefening tot blijvende fysieke gezondheidsschade van de werknemer kan leiden.'

​Over het algemeen worden daar onder gerekend: schilders, dakdekkers, vissers, stukadoors, maar ook in mentaal belastende beroepen zoals ambulancemedewerkers of taxichauffeurs. Beroepen waar een hoge uitval is door arbeidsongeschiktheid.

"Naast mooie en leuke dingen waarin je veel voor mensen kunt betekenen maak je ook hele trieste dingen mee bij de politie. Sommige collega’s lopen een posttraumatisch stress syndroom (PTSS) op vanwege de heftige dingen die ze zien.

Salaris

Daarnaast werk je op onregelmatige tijden. En we krijgen ook geen gigantisch salaris. Dat alles bij elkaar, maakt dat ons werk als zwaar beroep moet worden gezien. Dan is het na 40 jaar wel eens genoeg geweest. Het mag ook wel eens gewaardeerd worden."

Jacqueline wil dat het kabinet toestaat dat agenten eerder met pensioen mogen gaan. Dus niet pas na hun 67ste en 9 maanden. Maar na 40 werkjaren. "Langer doorwerken is niet goed voor ons. Maar  burgers zijn daar ook niet bij gebaat. We zien ook veel collega's die  net nadat ze hun pensioen hebben gehaald, ziek worden. Maar je wil toch ook nog een beetje mogen genieten? Daar hebben we toch recht op?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore