Nederland

'Onbegrijpelijk dat defensie gebruikmaakte van ondeugdelijke explosieven'

27 september 2017 18:27 Aangepast: 28 september 2017 09:59
Militairen dragen de kisten met daarin de lichamen van de gesneuvelde Henry Hoving en Kevin Roggeveld. Ze overleden in Mali Beeld © ANP

Ad van Riel, deskundige op het gebied van explosieven, zegt geschokt te zijn dat defensie gebruik heeft gemaakt van ondeugdelijke mortiergranaten. "Als de keurmeester een partij explosieven afkeurt, heeft hij daar alle reden toe. Zo'n partij kan niet alsnog in omloop worden gebracht. Dat is voor mij onbegrijpelijk."

"Het advies van de keurmeester moet altijd serieus genomen worden", zegt Van Riel tegen RTL Nieuws. "Als hij een partij explosieven afkeurt, dan moet die terug naar de leverancier. Daar kan wat mij betreft geen enkele discussie over bestaan."

Vandaag werd bekend dat twee Nederlandse militairen in Mali vorig jaar om het leven kwamen door een ongeluk met een granaat uit een partij van duizenden granaten die niet veilig waren. Defensie wist dat de granaten ondeugdelijk waren, maar deed daar niets mee.

Onbestaanbaar

Van Riel benadrukt dat er geen enkel mogelijk denkbare reden is om af te wijken van die procedure. "Defensie heeft wel wat uit te leggen. Wat hier is gebeurd, is onbestaanbaar."

"Dit zijn zaken waar je normaal gesproken alleen over hoort vanuit het buitenland. In Nederland vinden we dat we alles goed hebben georganiseerd. Ik ken de procedures bij Defensie. Daar is zeker verzaakt."

Bittere pil

Defensievakbond VBM sprak van een 'bittere pil' voor de nabestaanden. "Dat deze mensen om het leven zijn gekomen, was niet nodig geweest", oordeelde voorzitter Jean Debie.

Weet jij meer over veiligheidsproblemen bij defensie? Laat het ons weten en mail naar roland.strijker@rtl.nl of via rtlnieuws.nl/tips

Meer op rtlnieuws.nl:
Vakbond: 'Defensie had dood militairen in Mali door mortierongeluk kunnen voorkomen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`