Nederland

Openbaar Ministerie stapt naar rechter om motorclub Satudarah te verbieden

26 september 2017 15:51 Aangepast: 26 september 2017 16:06

Het Openbaar Ministerie wil motorclub Satudarah verbieden. Het OM gaat een verzoek indienen bij de rechter om een civiel verbod in te stellen.

Dat bevestigt het OM na een bericht van De Telegraaf. Het bericht komt nadat de politie drie landelijke bestuursleden van motorclub Satudarah had opgepakt. Bij de politieactie waren onder meer 200 agenten en 16 officieren van justitie betrokken.

Afpersing, geweld en wapenbezit

Het Openbaar Ministerie meldt dat de drie worden verdacht van deelneming aan 'een criminele organisatie die zich bezighoudt met afpersing, geweld, wapenbezit en drugshandel'. Om wie het precies gaat, is nog niet duidelijk.

Vorig jaar schreef toenmalig Justitieminister Ard van der Steur ook al dat hij wil proberen om motorbendes te verbieden. Het gaat dan om criminele motorbendes, zoals Hells Angels, Satudarah, No Surrender en Bandidos. Leden worden in verband gebracht met zware criminaliteit, zoals drugshandel, afpersingen, moord en doodslag. Kamerleden hadden om een strengere aanpak gevraagd. 

Verbod Bandidos

Eerder werd al een identiek verzoek ingediend om motorclub Bandidos te verbieden. De rechter in Utrecht zal die zaak volgende week behandelen. Het OM vindt het bestaan van motorclubs zoals de Bandidos en Satudarah in strijd met de openbare orde. Leden maken zich volgens het OM schuldig aan geweld, handel in drugs en wapens, intimidatie en afpersing.

Ook in 2009 probeerde het OM een 'chapter' van de Hells Angels in Harlingen te verbieden. De Hoge Raad oordeelde destijds dat het recht op vereniging zwaarder woog dan de criminele activiteiten van een aantal individuele leden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore