Nederland

'Veel meer gepensioneerde leraren blijven voor de klas'

26 september 2017 04:54 Aangepast: 26 september 2017 09:33
Beeld © ANP

Veel meer leraren staan na hun pensioen nog steeds of weer opnieuw voor de klas. Zowel op basisscholen als bij middelbare scholen is het aantal leerkrachten ouder dan 65 in twee jaar tijd maar liefst verviervoudigd.

Dat heeft alles te maken met het lerarentekort, schrijft dagblad Trouw. Scholen die geen docenten kunnen vinden, vragen hun medewerkers nog even te blijven of al gepensioneerde onderwijzers om terug te keren.

Op basisscholen werkten eind 2016 in totaal 1201 medewerkers nog terwijl ze de pensioengerechtigde leeftijd al hadden bereikt. In 2014 waren dat er slechts 341.

Nog veel harder

Op middelbare scholen was de stijging nog veel harder. Van 164 pensionado's voor de klas in 2014 ging het daar in twee jaar tijd omhoog naar 1164 leraren nu. Vooral bij natuurkunde, scheikunde, Duits, informatica en de klassieke talen is het lastig om aan docenten te komen. 

En waarschijnlijk is de werkelijkheid nog extremer dan deze cijfers aangeven, denkt de voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders. In de cijfers zijn alleen de leraren met een dienstverband te zien. "Leraren doen dat ook via uitzendbureaus, als zzp’ers of als vrijwilliger." 

Onbevoegd voor de klas

Scholen gaan ver om ervoor te zorgen dat de lessen kunnen doorgaan. Toen dit schooljaar enkele weken geleden begon, werd al duidelijk dat er enorme aantallen onbevoegde leerkrachten voor de klas staan

Zo hoog is de werkdruk in het onderwijs: juf Annette laat het zien in haar vlog

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore