Nederland

Politie die pesters een lesje leert? 'Bestraffen werkt juist averechts'

22 september 2017 21:10 Aangepast: 23 september 2017 08:42
'Zowel slachtoffers als pesters zijn enorm kwetsbaar', zegt socioloog Gijs Huitsing

Veel lof op sociale media voor het optreden van agenten die op een schoolplein twee pesters oppakten onder toeziend oog van schoolkinderen. Toch hebben deskundigen sterke twijfels: "Hopelijk worden scholen niet geïnspireerd om dit nu ook massaal te gaan doen."

Het nieuws dat in Brielle agenten op een middelbare school twee tienermeisjes voor de ogen van hun schoolgenoten hebben gepakt, maakt veel los op de Facebookpagina van RTL Nieuws.  

De daders waren twee tienermeiden die twee leeftijdsgenoten hadden mishandeld en gepest via sociale media.  Esmeralda schrijft op Facebook: "Precies de manier hoe je met die krengen om moet gaan!  Pesters verdienen geen aanpak met fluwelen handschoentjes of een simpele 'foei". Debby zegt: "Terecht! Aanpakken die pesters."

Minder lovend

Toch hebben deskundigen sterke twijfels over de actie van de politie. Ze adviseren scholen dan ook niet om dit massaal te gaan doen. "Uit onderzoek blijkt dat bestraffende methodes juist averechts werken op pesters. Neemt niet weg dat fysiek gedrag natuurlijk moet worden aangepakt", stelt hoogleraar sociologie René Veenstra in een eerste reactie. Volgens Veenstra werken oplossingsgerichte acties veel beter.

"Ik denk niet dat we deze kant nu massaal op moeten. Pesten is een groepsproces. Het mooiste is, als het mogelijk is, om dit met de groep te bespreken die er mee te maken heeft. Ik hoop niet dat dit andere scholen inspireert nu sneller de politie te gaan inschakelen en publiekelijk dit soort acties uit te gaan voeren.

Enorm kwetsbaar

Socioloog Gijs Huitsing van de Universiteit van Groningen beaamt dat: "Zowel slachtoffers als pesters zijn enorm kwetsbaar. De kans op psychische problemen of alcoholisme is groot op latere leeftijd. De impact van deze actie is zo heftig.  De gevolgen die dit op de pesters en de slachtoffers kan hebben, zijn eigenlijk niet te overzien. De media melden nu zelfs deze actie. Dat werkt enorm beschadigend."

Zowel Huitsing als Veenstra zouden scholen niet adviseren dit massaal over te nemen. Hun advies aan scholen is om zo veel mogelijk waakzaam te zijn en zo lang het mogelijk is oplossingen binnen de schoolmuren te vinden.

Meer op rtlnieuws.nl
Politie pakt pesters voor ogen van schoolkinderen op

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore