Nederland

Nederlands gametoernooi bij Fox Sports: 'Winnaars mogen naar het WK'

09 maart 2016 17:58 Aangepast: 01 augustus 2017 04:30
Koen Schobbers

Professioneel gamen is een sport waar miljarden in om gaat. Behalve hier. Nu krijgt Nederland ook een eigen e-sports-toernooi. "Tijdens een wedstrijd gaat onze hartslag naar 200. Dan lijken we koele kikkers, maar van binnen staan we in brand", zegt presentator van Inside e-Sports en sterspeler Koen Schobbers.

Ze verdienen miljoenen dollars, hebben honderdduizenden fans en trainen dagelijks urenlang, zowel achter hun gamecomputer als in de sportschool: professioneel gamers. "Spelers die bij de wereldtop horen zijn dagelijks acht tot tien uur bezig met het spel. Ze gamen niet alleen ze moeten hun spel ook analyseren. En ze fitnessen verplicht, want als je lichaam gezond is, is je geest gezond", zegt Schobbers.

De 23-jarige geneeskundestudent hoort ook bij de top. Hij is een sterspeler in Trackmania, de enige racegame binnen e-sports. "Bij die game draait het vooral om reactievermogen, vergelijkbaar met de Formule 1." Hij staat standaard in de top 10 van de wereld en had een contract met goed salaris bij zijn hoofdsponsor.

Fulltime gamer
Toen zijn team stopte, kreeg Schobbers meteen meerdere aanbiedingen van nieuwe sponsors. "Daar neem ik mijn tijd voor, want het is echt een serieuze zaak." Hoewel de populariteit van Trackmania naar verwachting groter wordt als deze maand een nieuwe game uitkomt, is het spel als e-sport lang niet zo groot als League of Legends.

Thumbnail

Koen Schobbers in actie.

"Ik train tien tot twintig uur in de week, naast mijn studie", zegt Schobbers. "Dat is afhankelijk van of er een toernooi aankomt. Maar de pro’s in League of Legends zijn fulltime e-sporter." In die wereldwijd gespeelde online game, die vooral draait om tactiek, zit het grote geld. Dagelijks wordt het spel door tientallen miljoenen mensen gespeeld, en er zijn minstens net zoveel mensen die kijken hoe zij het spelen.

Nederlands team naar WK
Ook de nieuwe Nederlandse competitie de YoungCapital Dutch College League draait om League of Legends. Nederlandse studenten kunnen zich met hun team opgeven voor dit eerste landelijke gametoernooi, dat wordt gespeeld met publiek in de Vue Bioscoop in Hilversum. Daar zitten zeker toppers tussen, maar de allergrootste gamevedettes, van wie er ook een aantal uit Nederland komen, zul je daar niet aantreffen. "Het verschil tussen de wereldtop en de Dutch College League is vrij groot", zegt Schobbers.

Toch is het toernooi ook internationaal belangrijk, want waar andere landen al nationale teams van League of Legends-spelers hebben, loopt Nederland achter. "Het winnende team van het toernooi gaat namens Nederland naar het WK in december. Dat is voor het eerst. Daarin zitten niet per se de beste spelers van het land. Je kunt het vergelijken met dat we Ajax naar het WK zouden sturen zonder Nederlandse spelers van andere topclubs."

Hoe zit League of Legends in elkaar?

In 2009 werd League of Legends uitgebracht voor pc's. Je speelt de game online in teams tegen andere spelers en tegen kunstmatige intelligentie. Het doel is om de basis van de tegenstander te vernietigen. Vooral snel tactisch denken is belangrijk. "Op topniveau mogen je zenuwen absoluut niet meespelen", zegt Koen Schobbers.

Professionele teams hebben allemaal een captain die tijdens het spelen cruciale beslissingen neemt, legt Schobbers uit. "Maar achter elk team zit een coach. Die verzint de tactieken en analyseert achteraf met zijn team: waarom hebben we gewonnen of verloren?"

Hoewel hij zelf geen expert is in de game, zal Schobbers voor Fox Sports als een soort Humberto Tan van de e-sports het gesprek over een wedstrijd draaiende houden. Bij hem aan tafel zit een analist die alles van de game afweet. Ook is er een presentator in de zaal die uitleg geeft en praat met het publiek of met spelers. Inside e-Sports is een Studio Sport voor games dus.

Vooroordelen over gamers
Vragen fans aan Schobbers in Frankrijk en Duitsland om zijn handtekening en foto, in Nederland wordt soms neergekeken op gamers. Hij hoopt dat het beeld verandert met de uitzending van e-sports. Zelf mocht hij altijd alleen gamen van zijn ouders als zijn schoolresultaten goed waren. "We willen vooroordelen relativeren. Spelers die aan de DCL meedoen, studeren serieus en gamen serieus. Ze hangen niet verslaafd op de bank."

Maar het is ook goed voor de economie, denkt hij. "Dat gaat misschien ver, maar het is een miljardenmarkt. Het trekt zo’n groot publiek. Grote bedrijven gaan ook steeds vaker teams en spelers sponsoren. Je kunt er gewoon niet meer omheen. Bovendien: iedereen speelt tegenwoordig spelletjes, of dat nou Candy Crush is of League of Legends."

Doping in de e-sports?

Het komt zelden voor dat er doping wordt gebruikt door e-sporters, zegt Schobbers. "Bij de allergrootste toernooien worden dopingcontroles gedaan. Er was een keer een dopingschandaal bij een toernooi van het schietspel Counterstrike. Daar was veel prijzengeld mee gemoeid, maar dat was eenmalig." Omdat de sport nog steeds in opkomst is, durft hij niet te zeggen of het meer gaat voorkomen. 

Wel moeten professioneel gamers aan strenge regels voldoen. Zo is een Nederlandse topspeler al eens voor langere tijd geschorst vanwege zijn taalgebruik. "De professionals zijn voorbeelden voor anderen. Het zijn bekende mensen. Je wil dat die zich ook als professionals gedragen. De games moeten netjes blijven."

En zo zijn er wel meer regels voor hoe e-sporters zich horen te gedragen. Bij wedstrijden in de Dutch College League zijn twee scheidsrechters aanwezig die streng op die regels toezien. "Dat wordt ook verplicht door de ontwikkelaar van League of Legends. Die willen het spel bewaken."

RTL Nieuws/ Anna Sonnemans

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore