Nederland

50.000 euro voor afscheidsfeestje burgemeester Zaanstad 'exorbitant hoog'

28 oktober 2016 13:13 Aangepast: 28 oktober 2016 15:06
Burgemeester Geke Faber tijdens een extra raadsvergadering over de onrust in de wijk Poelenburg. Beeld © ANP

Het afscheidsfeestje van de Zaanse burgemeester mag wat kosten. Geke Faber (PvdA) krijgt een afscheid ter waarde van een halve ton. Dat is meer dan grotere steden als Amsterdam en Utrecht uitgaven voor het afscheid van Job Cohen en Aleid Wolfsen (beide ook PvdA).

Voor onder meer een afscheidsreceptie op een evenemententerrein, twee bijeenkomsten met scholieren, een buitengewone raadsvergadering en het organiseren van workshops om kennis over te dragen is een budget van een halve ton beschikbaar. Voor de ambtenaren wordt geen apart feest of receptie georganiseerd, benadrukt een woordvoerder van de burgemeester.

'Bescheidenheid is haar vreemd'

Fractievoorzitter Harrie van der Laan (Partij voor de Ouderen en Veiligheid) is verontwaardigd: "Dit is een exorbitant hoog bedrag voor een gemeente waar nog een voedselbank is. Dit komt nu in het nieuws, op hetzelfde moment dat vrijwilligers voedsel staan in te zamelen in Krommenie." Volgens hem zou het Faber sieren zich bescheidener op te stellen, 'maar enige bescheidenheid is haar vreemd'. 

Volgens de woordvoerder is het bedrag 'niet extreem hoog' en heeft geen enkele fractie bezwaar gemaakt. Dat een of twee fracties er nu wel moeite mee hebben, is geen reden om het budget te veranderen, laat hij RTL Nieuws weten. Burgemeester Faber kwam in de laatste maanden van haar ambtstermijn onder vuur te liggen. Ze overleefde een motie van wantrouwen tegen haar vanwege de onrust in de wijk Poelenburg. 

Meer dan feestje in Amsterdam en Utrecht

De hoogte van het budget is opmerkelijk vergeleken bij de bedragen die veel grotere steden als Amsterdam (780.000 inwoners) en Utrecht (330.000 mensen) uitgaven voor het afscheid van hun burgervaders. Voor Cohen werd 45.000 euro uitgegeven, in Utrecht kreeg Wolfsen een feestje ter waarde van 25.000 euro, omgerekend respectievelijk 5 en 8 cent per inwoner. In Zaanstad wonen ruim 152.000 mensen, omgerekend kost het dus 0,33 euro per inwoner.

Irritatie over dure afscheidsrecepties en borrels van burgemeesters is niet nieuw. Zo werd in de Gelderse stad Zutphen 52.000 euro uitgegeven om op een 'waardige manier' afscheid te nemen van hun burgemeester. Dat Ivo Opstelten geliefd was in Rotterdam, bleek ook bij zijn afscheid in 2010. Het kostte maar liefst 200.000 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`