Nederland

Geheim rapport landmacht: 'Het materieel is oud, versleten en daardoor gevaarlijk'

21 september 2017 18:17 Aangepast: 21 september 2017 20:35
Archieffoto. Beeld © ANP

Door gebrek aan materieel en opleiding staat het Korps Commandotroepen er bar slecht voor. Speciale oefeningen met scherpe munitie liggen al maanden stil en opleidingen voor nieuwe commando’s zijn afgebroken omdat er te weinig uitrusting is om mee te oefenen.

Dat blijkt uit een vertrouwelijke inventarisatie, uitgevoerd door de landmacht en in handen van RTL Nieuws. Er is een tekort aan zo’n beetje alle onderdelen van de uitrusting van commando’s. Voertuigen, radio’s, wapens, nachtzicht en munitie, het is kapot of niet voorradig. "Vooral wapens en verbindingsmiddelen zijn een punt van zorg", is te lezen. De hoogste generaal wordt ook gewaarschuwd: "Het materieel is oud en versleten en daardoor gevaarlijk."

Wereldwijd inzetbaar

De commando's zijn de elitetroepen van de landmacht. Ze zijn permanent in staat van paraatheid en wereldwijd inzetbaar voor levensgevaarlijke operaties. Ze begeleiden op dit moment het Koerdische leger in Irak bij gevechten tegen IS. Commando’s worden ook ingezet om Nederlanders te bevrijden als die in het buitenland zijn gegijzeld. Minister Hennis reageerde afgelopen juli nog geïrriteerd toen RTL Nieuws na onderzoek meldde dat de veiligheid van commando’s in het geding is door een gebrek aan fatsoenlijke uitrusting.

Nu constateert de Landmacht zelf dat essentiële uitrusting niet aanwezig is. Gevolg is dat de opleidingen van nieuwe commando’s tot zeker begin volgend jaar stil liggen. En gediplomeerde commando’s kunnen schietoefeningen met scherpe munitie niet hervatten, terwijl die essentieel zijn bij de voorbereiding van missies.

Pantservoertuigen in Irak stuk

Bronnen binnen het Korps Commandotroepen vertellen aan RTL Nieuws dat ook de missies onder druk staan, zoals in Irak. Bushmasters (een soort pantservoertuig) staan stil en zijn niet inzetbaar bij gebrek aan onderhoud en onderdelen. Een zwaar kaliber .50 geweer, bevestigd op zo’n bushmaster, is geëxplodeerd tijdens een oefening.

Joris Voorhoeve, lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken adviseert de regering over defensievraagstukken. Hij maakt zich grote zorgen over de erbarmelijke toestand bij het elitekorps. "Ze moeten van de ene op de andere dag op gevaarlijke missies, dan hebben ze nachtzicht nodig, eerste klas wapens, moeten ze schietvaardig zijn door realistisch te oefenen. Het moet allemaal worden opgelost. Snel."

Transparant

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp erkent het probleem. "Er is een brede inzetbaarheidsproblematiek, die is ons bekend en daar zijn we heel transparant over, ook naar de Kamer toe", zegt Middendorp. Volgens de Commandant betekent dat dat hij vaker minder commando's op missie stuurt, of zelfs helemaal niet. "Ik zorg ervoor dat de mensen die ik wel op pad stuur, hun werk in ieder geval goed kunnen doen en dat hun spullen kloppen.''

Middendorp laat weten dat het nog wel een aantal jaar kan duren voordat het Korps weer op het juiste niveau zit. "We hebben extra geld gekregen om onze basis weer kloppend te krijgen en hebben daar de hele begrotingsperiode voor nodig om het volledig op orde te krijgen", aldus Middendorp.

Meer op rtlnieuws.nl:
Dit is er mis met het materieel van de commando's

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`