Nederland

OM: Syriëganger Laura H. moet psychisch worden onderzocht

01 november 2016 18:03 Aangepast: 20 juli 2017 09:09
Laura H. staat voor de rechter vanwege haar reis naar Syrië

De 20-jarige Laura H. die in 2015 naar Syrië was vertrokken en deze zomer wist te ontsnappen uit IS-gebied, moet volgens het Openbaar Ministerie psychisch worden onderzocht. H. trok volgens het OM bewust naar het gebied, maar zij zegt gedwongen te zijn door haar man.

Vandaag is de eerste zittingsdag in de zaak tegen de 20-jarige Laura H. Ze ontvluchtte deze zomer samen met haar twee kinderen, met behulp van Koerdische strijders uit IS-gebied. Ze zit vast op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie.

Volle overtuiging

OM gaat ervan uit dat Laura H. in september 2015 in volle overtuiging naar het strijdgebied is vertrokken. Er werd voor veel geld spullen bij de Beversport gekocht en er werd een bedrag van zo’n 2000 euro opgenomen. Degene die het gezin van Laura H. naar Schiphol bracht, heeft verklaard dat hij wist dat het reisdoel het strijdgebied in Syrië of Irak was.

In chats heeft Laura H. volgens het OM gezegd dat ze een bewuste keuze maakte en dat ze niet terug zouden komen: “Lees de Koran als je me wilt begrijpen.”

Oog om oog

Eind december 2015 verandert de toon in de chatgesprekken met haar vader vrij plotseling. Ze schrijft dan dat ze spijt heeft van haar vertrek: "Ik wil terug naar Nederland." Kort daarvoor heeft ze zich nog positief uitgelaten over IS. Half december 2015 zegt ze over onthoofdingen door IS: "Het wordt niet zomaar gedaan. Oog om oog, tand om tand."

ZIE OOK: Nederlandse vrouw (20) ontsnapt aan terreurgroep IS

Maar als ze terug is in Nederland ontdoet ze zich van haar hoofddoek. Haar eigen moeder heeft daar twijfels over: "Ik snap het niet. Je kunt toch niet zomaar de knop omzetten."

Twijfel over intenties

Ook het OM worstelt met de intenties van Laura H.: is het een naïeve beïnvloedbare vrouw die oprecht spijt heeft gekregen of ging ze in volle overtuiging en is ze 'misschien wel met een opdracht terug gekomen'.

Het OM noemt het opvallend dat Laura H. voor zover het onderzoek heeft uitgewezen nergens op sociale media als afvallige is bestempeld. Iets dat doorgaans wel gebeurd met mensen die zich afkeren van IS.

Medewerking weigeren

Laura H. zelf weigert op advies van haar advocaat om mee te werken aan het politie-onderzoek. Ze geeft geen antwoorden op vragen van de rechercheurs.

Om inzicht te krijgen in haar psyche wil het OM dat Laura H. in het Pieter Baan Centrum wordt onderzocht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore