Nederland

Wildplassen: waar mag je lekker je gang gaan en waar níet?

20 september 2017 15:54 Aangepast: 20 september 2017 16:33
Wildplassen: mag dit?

De 23-jarige Geerte Piening kreeg een boete voor wildplassen in het centrum van Amsterdam. Daar is wildplassen verboden, maar er zijn genoeg openbare plekken waar je wel lekker je blaas mag legen. Wat mag nu wel én wat niet?

Wildplassen is het plassen in het openbaar, op een plaats die daar niet voor bedoeld is. Bijvoorbeeld tegen een boom, een lantaarnpaal of in een portiek. Dit geeft veel overlast, met name vanwege de stank.  

Daarom willen gemeentes liever geen openbaar geplas, maar dat moeten ze dan wel regelen. 

Zelf regels opmaken

In het Wetboek van Strafrecht staat namelijk niet dat wildplassen verboden is. Iedere gemeente moet daar zelf dus haar regels voor opmaken. Dat gebeurt in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

"Als een gemeente in de APV geen regels opneemt over wildplassen, is het dus toegestaan. Geen duidelijke regels in de APV, geen straf", licht advocaat Annick Diesfeldt toe. 

Miniatuurvoorbeeld

Geerte vocht tevergeefs haar wildplasboete aan.

Binnen de bebouwde kom

De meeste gemeenten hebben in de APV opgenomen dat wildplassen binnen de bebouwde kom strafbaar is, laat een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)  weten. Zo ook de gemeente Amsterdam.

Buiten de bebouwde kom is wildplassen vaak niet strafbaar, omdat de meeste gemeenten dat niet in hun APV hebben opgenomen. Wordt er wel geplast op een plek waar het niet mag, dan is het boetebedrag in de regel 140 euro. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Plasactie afgelast vanwege te grote verwachte opkomst

 

RTL Nieuws
`