Gezin

Dankzij Julia (12) gaat kinderafdeling Hema op de schop: 'Trots dat het is gelukt'

20 september 2017 18:37 Aangepast: 20 september 2017 21:33
Julia (12): 'Ik hou niet van roze en strikjes.'

Dankzij de 12-jarige Julia en haar oppas Emma Ruth gaat de Hema zijn kinderafdeling genderneutraal maken. Julia: "Ik ben er trots op dat het is gelukt. Sommige meisjes willen graag stoerdere onderbroeken – en sommige jongens roze strikjes."

Ze had het niet verwacht en ze vindt het zelfs een beetje gek. De 12-jarige Julia uit Amsterdam hoorde vanochtend van haar vader dat, door haar toedoen, de Hema af wil van de labels 'meisjes' en 'jongens', en met een genderneutrale kinderafdeling komt.

Julia: "Het is twee jaar geleden dat ik samen met mijn oppas Emma Ruth aan Hema heb gevraagd om stoerdere kleding te maken voor meisjes. Nu is dat dus gelukt. Best gek, maar ik ben ook wel een beetje trots."

Klaar met roze onderbroeken

De 27-jarige Emma Ruth Levie is al 12 jaar lang de oppas van Julia. Hoewel: "Nu zijn we meer vrienden en kletsen we gezellig", zegt Emma. Ze kan zich nog goed het gesprek herinneren waarin Julia vertelde dat ze zo klaar was met al die roze kleuren en hartjes op de meisjeskleding van de Hema, vooral bij de onderbroeken.

Emma: "We liepen twee jaar geleden samen vanuit school naar huis. Julia vertelde me tijdens een klasdiscussie over hoe de ideale hemel eruit zou zien. Daarop antwoordde ze: in de hemel zijn allerlei leuke dingen, zoals een Hema zonder roze onderbroeken en strikjes."

Beste Hema

Oppas Emma – zelf juist dol op glimmende schoenen en bloemenjurkjes – moest hard lachen om Julia, maar vond ook dat ze een punt had. Ze wilde het regelen. Samen ondernamen ze actie en stuurden ze dit Facebookbericht naar Hema: 

Beste Hema,
Ik ben Julia ik ben 10 jaar en een stoer meisje. Daarom vind ik dat er ook stoere onderbroeken moeten zijn voor meisjes. Ik vind het niet leuk omdat meisjes ook stoer kunnen zijn en andersom willen jongens misschien ook niet altijd stoere onderbroeken aan. Volgens mij is er niet heel veel verschil tussen jongens en meisjes. Ik hoop dat er meer keuze komt voor allebei. Dankjewel voor het lezen en hopelijk komt er verandering in

Miniatuurvoorbeeld

Emma  en Julia in een gekke bui

Uitnodiging op kantoor

De twee kregen heel veel reacties én werden uitgenodigd op het hoofdkantoor van het warenhuis. Ze hadden een gesprek met twee kledingontwerpers. Oppas Emma: "We lieten de ontwerpers allerlei printjes zien. Ik ben zelf kunstenaar, dus dat kwam mooi uit. We werden serieus genomen, al zeiden de ontwerpers toen al wel dat ze er niet snel iets aan konden doen." 

Het duurde in totaal dus bijna twee jaar voordat bekend werd dat de Hema een genderneutrale kinderafdeling krijgt. De eerste winterkleding waarop geen 'meisjes' en 'jongens' meer staat, maar 'kids', hangt er al. Emma vertelt dat zij en Julia nog niet door de Hema zijn benaderd. "Maar ik ben best trots dat door ons de zaak aan het rollen is gebracht."

Maakt iets los

Er is ook kritiek. Wat ze daarvan vinden? Julia blijft er nuchter onder: "Het maakt me niet zoveel uit. Iedereen mag vinden wat-ie vindt en zijn punt maken. Maar ik denk dat er meer meisjes zijn die stoer leuk vinden. En er zijn ook jongens die roze juist gaaf vinden." 

Oppas Emma ziet ook dat het nieuws veel losmaakt. "Ik vraag me af waarom mensen hier kwaad om worden, Waarom is het pijnlijk dat mensen niet meer in een hokje worden geduwd? Blijkbaar is verandering heel aangrijpend. Ik snap het wel, maar ik kan me er zelf niets bij voorstellen. Er zijn toch urgentere problemen dan de kleur van een onderbroek?"

Meer op rtlnieuws.nl:
Genderneutrale kinderafdeling: 'Wat bezielt de Hema?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`