Nederland

Genderneutrale kinderafdeling: 'Wat bezielt de Hema?'

20 september 2017 12:30 Aangepast: 21 september 2017 09:24
De Hema (archieffoto). Beeld © ANP

De kinderafdeling van de Hema wordt genderneutraal. Is de Nederlandse winkelketen haar tijd ver vooruit of is dit eerder een marketingtruc om meer klanten te trekken?

Op de Facebookpagina van RTL Nieuws wordt massaal gereageerd op het bericht dat de kinderkleding van de Hema genderneutraal wordt. Veel mensen vragen zich af wat de Hema bezielt. "Ik dacht al een tijdje, het kan niet erger. Nou, ik heb nieuws, het kan nog veel erger", zegt Jean Pierre. Remco schrijft over de beslissing dat de labels van 'jongens' en 'meisjes' verdwijnen: "Waarom wordt dit nu opeens door ons strot geduwd."

Artiest Aafke Romeijn ergert zich mateloos aan die kwade reacties. Tegen RTL Nieuws zegt de singer-songwriter: "Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen zo kwaad worden omdat er voortaan geen label met 'jongen of meisje' in kinderkleding zit. Als je je kinderen per se stereotypisch en conservatief wil kleden, dan lijkt me dat je ook gewoon met eigen ogen kunt kijken of een T-shirtje roze of blauw is."

 

 

Reacties zijn logisch

Ineke Strouken van het Nederlands Centrum Volkscultuur snapt dat het besluit van de Hema veel emoties losmaakt. "De discussie over rolmodellen loopt al een tijd in ons land. We zijn er wel vanaf dat jongens alleen typische 'jongensdingen' moeten doen, en meisjes alleen 'meisjesdingen'. De Hema maakt nu zo'n duidelijk statement, dat gaat veel mensen te hard en te ver. Daardoor springen we massaal in de gordijnen en reageren we niet met ons verstand, maar met onze emotie."

De Hema laat desgevraagd weten dat twee jaar geleden al het balletje is gaan rollen om de kinderafdeling genderneutraal te maken. "We kregen in november 2015 een vraag binnen van de toen 10-jarige Julia. Zij schreef ons samen met haar oppas een Facebookbericht waarin ze vroeg om meer stoerdere meisjeskleding", zegt Nathalie Kruger van de Hema.

"Daarna kwamen er meerdere verzoeken van kinderen en ouders. We willen goed naar onze klanten luisteren en daar iets mee doen. Daarom hebben we dit besloten." Het is de bedoeling dat volgend jaar zomer de hele kindercollectie genderneutraal is. In de schappen van de wintercollectie hangt al genderneutrale kleding.

Opportunistisch

Marketingdeskundige Paul Moers vindt dat de Hema doorgeslagen is in opportunisme door zoiets drastisch te beslissen omdat enkele klanten hierom vragen. "Maak dan gewoon stoerder ondergoed voor meisjes." Moers vraagt zich af of het een marketingstunt is, of serieus gemeend. "Ik vind het een idiote actie. Vroeger stond de Hema ergens voor, nu is het op zoek naar compromissen. Net al bijvoorbeeld het veranderen van paaseieren in verstopeieren."

Moers denkt dat de meeste ouders hier ook helemaal niet blij mee zijn. "Ouders willen zelf die keuze maken. Ik weet zeker dat 95 procent helemaal niet op genderneutrale kleding zit te wachten."

Volgens de marketingdeskundige heeft deze beslissing slechts één voordeel: "Het scheelt labelkosten. Je hoeft nu alleen nog maar labels met 'kids' te maken."

Meer op rtlnieuws.nl
Kinderkleding Hema genderneutraal: geen 'jongen' en 'meisje' meer

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore