Nederland

Jongerenrechtbank nieuw middel in strijd tegen pesten: 'Maakt meer indruk'

19 september 2017 18:26 Aangepast: 19 september 2017 21:23
Een zitting van de scholierenrechtbank: 'We kunnen hier binnen een week reageren.' Beeld © RTL Nieuws

Scholen doen steeds meer tegen pesten, maar het gepest neemt daardoor niet af. Een aantal scholen doet nu een proef met een 'scholierenrechtbank'. Medeleerlingen maken uit hoe pestkoppen moeten worden aangepakt.

De Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) in Amsterdam is één van de scholen met een jongerenrechtbank. Directeur Saskia Grotenhuis is enthousiast: "Het maakt meer indruk als een scholier op pestgedrag wordt aangesproken door een medeleerling, dan wanneer een volwassene dat doet."

Slecht voor de sfeer

Ander voordeel, zegt Grotenhuis: een leerling krijgt beter in de gaten dat bepaald gedrag 'niet alleen vervelend is voor het slachtoffer, maar ook voor de sfeer in de hele groep'. 

Opvoedcoach en 'pestdeskundige' Bamber Delver prijst het initiatief. "Jongeren worden meestal door docenten en ouders aangesproken op hun gedrag. Op structurele basis gebeurt er te weinig dóór leerlingen, terwijl dat zo goed kan werken."

Niet straffen, maar herstellen

OSB is één van de vier scholen in Amsterdam waar het proefproject met de jongerenrechtbank loopt. Leerlingen moeten solliciteren voor een plekje als rechter en krijgen een intensieve training. Deelnemers spreken niet over 'straffen', maar over 'herstellen'. "Als er een ruzie is geweest, probeer je die op te lossen", zegt één van de betrokkenen.

Q&A pesten

Op de Facebookpagina van RTL Nieuws hadden we het met deskundigen over pesten, zowel op school als online. Kijk de livestream hier terug:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore