Nederland

Geerte had volgens toiletdeskundige prima naar plaskrul gekund: 'Maar het is wel vies'

18 september 2017 18:08 Aangepast: 19 september 2017 09:29
Beeld © ANP

Wildplasser Geerte Piening moet van de rechter gewoon haar boete betalen omdat ze na een avondje stappen in Amsterdam besloot te wildplassen. Ze had geen alternatief, betoogde ze. De rechter vindt van wel. Volgens hem had ze gewoon in de plaskrul kunnen plassen.

Toiletdeskundige Marian Loth van de TU Delft moet hem daar gelijk in geven. Ook vrouwen kunnen prima in een plaskrul plassen, zegt Loth. "Het is niet prettig en ik zou het zelf niet zo snel doen, maar theoretisch kan het."

Zie ook: Wildplasster Geerte moet toch boete betalen: 'Het mag gewoon niet'

"In zo'n plaskrul is het meestal de bedoeling dat mannen tegen een soort muur aan plassen. De urine loopt dan naar beneden, naar een afvoerputje. Vrouwen kunnen daar op hun hurken beschut plassen, maar ik snap best dat de meeste vrouwen dat niet willen. Het blijft natuurlijk een ding dat ontworpen is voor mannen."

Beter zou het zijn als er in de openbare ruimte wc's komen die ontworpen zijn voor vrouwen, vindt ze. Want hoewel vrouwen een plaskrul kunnen gebruiken, geldt dat niet voor urinoirs. "Hele lange vrouwen lukt dat misschien nog, die kunnen met hun rug naar de muur boven het urinoir hangen. Maar als je een gemiddelde lengte hebt, hangt het urinoir te hoog. De meeste vrouwen kunnen daar echt helemaal niks mee."

Niets voor vrouwen

Op dit moment kunnen mannen op veel meer plekken plassen dan op vrouwen. Er zijn in Nederland 565 toiletten die 24 uur per dag toegankelijk zijn. Mannen kunnen van al die toiletten gebruik maken, vrouwen maar van 361. En dat terwijl vrouwen vaker moeten plassen en ook langer gebruik maken van het toilet, en er dus logischerwijs meer wc's voor vrouwen zouden moeten zijn.

"Historisch gezien is dat best logisch dat mannen op meer plekken naar het toilet kunnen", zegt Loth. "Vroeger, decennia geleden, waren er meer mannen in de openbare ruimte dan vrouwen. Mannen werkten en reisden naar hun werk, vrouwen veel minder."

Vrouwenurinoir

Inmiddels is dat niet meer zo: volgens recente onderzoeken zijn er nu zelfs meer vrouwen dan mannen in de openbare ruimte, weet Loth. "Maar de openbare ruimte is daar nog niet op aangepast, er zijn nog nauwelijks plasmogelijkheden speciaal voor vrouwen."

Loth heeft daarom een urinoir speciaal voor vrouwen ontworpen. "Mijn urinoir hangt zo'n twintig centimeter lager dan urinoirs voor mannen, maar wel hoger dan een normale wc. Op die manier kunnen vrouwen er gemakkelijk boven hangen, zodat ze de bril niet raken, en kunnen ze toch gewoon plassen. Veel vrouwen vinden het vies om op de bril te zitten in een openbaar toilet, dus dan is dit een goede oplossing."

Meer op rtlnieuws.nl:

`