Nederland

Explosieve stijging oogproblemen: dit is het zicht van slechtzienden

19 september 2017 09:56 Aangepast: 19 september 2017 10:37
De 23-jarige Dieter heeft retinitis pigmentosa. Beeld © Murk Schaafsma

Meer dan 350.000 Nederlanders zijn slechtziend of blind, en dat aantal neemt snel toe. Dat zegt het Oogfonds. En dat terwijl slechtziendheid en blindheid in de meeste gevallen te voorkomen is. Fotograaf Murk Schaafsma brengt op een indrukwekkende manier de effecten van oogziektes in beeld.

Voorkomen slechtziendheid en blindheid

Oorzaken van de toenemende slechtziendheid en blindheid zijn de vergrijzing en de toename van het aantal mensen met diabetes en bijziendheid. Maar het is zeven op de tien keer te voorkomen. Dan moet wel zo vroeg mogelijk met een behandeling worden gestart. Hoe eerder een oogziekte gesignaleerd wordt, hoe meer zicht gered kan worden. Zicht dat in korte tijd merkbaar verandert, kan duiden op een oogziekte. Voorbeelden van veranderingen die bij iedereen alarmbellen zouden moeten laten rinkelen, zijn rechte lijnen als golven zien en vaak vlekken en flitsen zien.


Miniatuurvoorbeeld

Heleen (68 jaar) heeft macula-degeneratie

: "De oogarts constateerde littekenvorming in mijn oog. De eerste symptomen waren: steeds mijn bril schoonmaken en onhandigheid, bijvoorbeeld naast de trapper van mijn fiets stappen omdat het moeilijker wordt om diepte te kunnen inschatten. Ik ben beeldend kunstenaar en ik kan geen rechte lijnen meer tekenen. Maar of ik het verder merk? Tja, ik zie wat ik zie. Mijn linkeroog heeft de natte vorm van maculadegeneratie en nog dertig procent zicht."


Miniatuurvoorbeeld

Ida (72) heeft glaucoom:

"Mijn vader had glaucoom, maar daarover werd thuis nooit gepraat. En over erfelijkheid werd toen al helemaal niet gesproken. Onvoorstelbaar, want ik weet nu dat ik mij, met glaucoom in de familie, geregeld had moeten laten onderzoeken. Bij toeval ontdekte ik dat er iets mis was. Tijdens het lezen van een boek zag ik gedeeltes van de tekst niet meer. Eenmaal bij de oogarts bleek ik in mijn rechteroog behoorlijk vergaande glaucoom te hebben."


Miniatuurvoorbeeld

Irmy (59) heeft de erfelijke ziekte van Leber:

 "In februari 2009 kreeg ik opeens last van de zon en kort daarop kon ik geen gezichten meer herkennen. Binnen drie weken was ik zeer slechtziend. Die machteloosheid die ik toen voelde, is onvoorstelbaar. Mijn leven is totaal veranderd. Ik sprak altijd makkelijk mensen aan, nu moet ik veel moeite doen om contact te maken. Dat vind ik een van de zwaarste dingen."


Miniatuurvoorbeeld

Dieter (23 jaar) heeft retinitis pigmentosa:

"Ik was zeven jaar toen de ondertiteling op de tv ineens wazig werd. Toen ik twaalf jaar was, merkte ik bij het badmintonnen niet dat de shuttle al achter mij op de grond lag. Ik voelde dat er iets behoorlijk mis was met mijn ogen. Nadat klasgenoten zich hardop afvroegen waarom ik het schoolbord niet kon zien en of het licht aan moest, was het tijd voor een aangepaste school. Doordat ik steeds minder ging zien, trok ik mij steeds meer terug in mezelf. De eerste jaren op de aangepaste school waren daarom heel fijn, ik kon op adem komen. Ik heb een kokerzicht, en een gezichtsveld van 30 graden in plaats van de normale 140 graden. Ook ben ik nachtblind, ‘s avonds loop ik met een geleidestok of begeleiden vrienden mij."

Tentoonstelling en boek
Dit is een selectie van in totaal twintig foto's van Murk Schaafsma. Op initiatief van het Oogfonds zijn de twintig portretten opgenomen in een tentoonstelling en een boek met de titel 'MIJN geZICHT'. De teksten bij de foto's zijn gemaakt door Edith Mulder en Anneke Pastoor. De tentoonstelling is nog tot en met 23 september te zien op de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs Utrecht.

Video: zo is het om te leven met doofblindheid:

Meer op rtlnieuws.nl:
'Grote stap gezet in richting van genezing slechtziendheid'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`