Nederland

Anti-Zwarte Piet demonstranten tegengehouden in Rotterdam

12 november 2016 12:15 Aangepast: 12 november 2016 13:49
Politie te paard tijdens de laatste voorbereidingen in Maassluis. Beeld © ANP

De politie houdt zo'n 150 anti-Zwarte Piet demonstranten tegen in Rotterdam. Dat meldt de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. De demonstranten waren per bus op weg naar de Sinterklaasintocht in Maassluis.

De bussen waren in Rotterdam om daar nog een groep demonstranten op te pikken. Toen de bus stopte, gingen agenten in gesprek met de inzittenden. De politie laat weten dat de demonstranten op dit moment niet zijn aangehouden. Ze mogen niet verder rijden 'zolang nog niet is vastgesteld wat de demonstranten van plan zijn'. 

'Heel teleurstellend'

Een woordvoerder van de actiegroep noemt het 'heel teleurstellend dat het niet is gelukt'. De demonstranten zijn niet aangehouden, maar ze mogen niet verder reizen. De groep gaat nu naar het Willemsplein om daar een statement te maken. 

De intocht is inmiddels begonnen. In de stad zijn honderden agenten aanwezig om het kinderfeest veilig te laten verlopen. Ook zijn er tientallen ME-busjes, een politiehelikopter en nog eens honderden vrijwilligers ingezet om de intocht in goede banen te leiden. Op het NS-station werden de treinreizigers al in de gaten gehouden en een enkeling gecontroleerd en ondervraagd. Er worden naar schatting 25.000 bezoekers verwacht.

Veiligheidsrisicogebied

In de gemeente is een noodverordening van kracht wegens verwachte protesten. Maassluis is aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie kan - als dat nodig is - bezoekers preventief fouilleren.

De haven en de kades langs de binnenhaven en de Stadhuiskade zijn evenals de kades in het centrum met hekken afgesloten. De Sint wordt rond het middaguur met zijn stoomboot verwacht in de Zuid-Hollandse plaats. 

Protesten

Voorstanders van Zwarte Piet en betogers van de extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie hebben zich aangemeld te komen protesteren. De gemeente heeft hen een speciale plek langs de route toegewezen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore