Nederland

Duizenden mensen bidden voor zieke Andries – maar hoe dan?

16 november 2016 18:30 Aangepast: 17 november 2016 03:38
Andries Knevel Beeld © EO

De oproep van de EO om te bidden voor de zieke Andries Knevel heeft tienduizenden gemengde reacties opgeleverd. Vele duizenden gelovige mensen bidden voor het EO-gezicht, maar er zijn ook veel vragen. Hoe bid je eigenlijk en mag je ook duimen?

Andries Knevel heeft tijdens een reis door Bolivia een legionellabesmetting opgelopen. Na terugkomst werd hij ernstig ziek opgenomen in het ziekenhuis waar hij op dit moment op de intensive care verblijft.  

Oproep voor bidden

"Omdat veel mensen Andries niet meer hoorden op de radio, hebben we een bericht naar buiten gebracht over zijn toestand. Daarin hebben we ook de oproep gedaan om te bidden voor Andries", vertelt Marco van der Straten, hoofdredacteur van het EO-blad Visie.

"Dat wil zijn familie en de directie van de omroep graag. Wij denken dat God luistert naar onze gebeden. Dat geeft hoop, biedt troost en geeft perspectief." 

Veel reacties

De EO kreeg na de oproep duizenden reacties. "Verreweg de meeste zijn meelevend en positief. Veel EO-leden - maar ook niet-leden - willen voor Andries bidden", vertelt hoofdredacteur Van der Straten. "Er zijn ook enkele agressieve reacties binnengekomen, bijvoorbeeld via sociale media. Mensen die  hun ongenoegen uiten over de gebedsvraag, met vlijmscherpe woorden."

 En er kwamen vragen binnen van mensen: over hoe je moet bidden, of je ook mag duimen en of het niet egoïstisch is om te vragen aan God om Andries beter te maken.

De geboden voor het bidden

Bidden. Hoe werkt dat eigenlijk? Volgens theoloog Frank Bosman mag bij bidden eigenlijk alles. De zes 'geboden' voor het bidden:

1. Het is allereerst belangrijk om je af te vragen wat bidden is. De definitie: "Bidden is je leven in handen leggen van iemand die groter is dan jij".

2. Je hebt grofweg twee vormen van gebed. Een dankzegging (bedanken dat je iets hebt gekregen) en een smeekbede (ergens om vragen). "Vragen dat Andries Knevel weer beter wordt, is een smeekbede. En dat is heel goed om te doen."

3. Volgens Bosman mag je net zo veel vragen als je wilt tijdens je gebed. "Je legt een probleem dat je zelf niet kunt oplossen in de handen van iemand anders: een hogere macht. Dat mag zo vaak als je wilt."

4. "Je moet het alleen de ander (bijvoorbeeld God) niet kwalijk nemen als het niet lukt. Als Andries niet beter wordt, dan moest het zo zijn."

5. Vragen om een nieuwe baan, een nieuwe auto of salarisverhoging; ook dat mag volgens Bosman.

6. Bidden kan ook overal. "Op de fiets, in de auto, op het werk. Het hoeft ook niet met je handen gevouwen, voor het slapengaan. Duimen mag ook."

Iedereen bidt

Bidden we nog? Bosman denkt dat iedereen (stiekem) nog weleens bidt. "De meeste christenen bidden dagelijks maar ook niet-gelovige mensen bidden. Niet het Onze Vader, maar hun eigen gebed. Vooral in spannende tijden en als er iets verdrietigs gebeurt, zullen veel mensen troost vinden in een gebed."

Meer op rtlnieuws.nl:
EO vraagt om te bidden voor Andries Knevel

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore