Nederland

Te weinig openbare damestoiletten: 'Het is vooral een geldkwestie'

16 september 2017 12:52 Aangepast: 16 september 2017 17:25
Beeld © iStock

Als je als vrouw moet plassen tijdens het winkelen of na het uitgaan, moet je meestal heel lang zoeken naar een openbaar toilet. Er zijn namelijk veel meer openbare toiletten voor mannen, dan voor vrouwen.

Dat blijkt uit cijfers van Hoge Nood, een organisatie die zich inzet voor het plaatsen van meer openbare toiletten. Er zijn in Nederland zo'n 565 openbare wc's, maar ruim één derde daarvan is niet toegankelijk voor vrouwen.

Te weinig damestoiletten

  • Nederland telt zo'n 565 openbare toiletten die 24 uur toegankelijk zijn. Denk aan toiletgebouwtjes, plaskruizen en plaskrullen.
  • 204 van de 565 toiletten zijn urinoirs, en dus alleen bedoeld voor mannen.
  • De overige 361 toiletten zijn wel toegankelijk voor vrouwen. Maar mannen kunnen dus in alle 565 openbare toiletten terecht. 

Bron: Hoge Nood

Dat er zo weinig openbare toiletten voor vrouwen zijn, is volgens toiletdeskundige Marian Loth vooral een geldkwestie. "Zo'n toilet is ingewikkelder om te bouwen dan een plaskrul. Er moet een gebouwtje geplaatst worden, er moet stromend water zijn en het toilet moet worden aangesloten op het riool", vertelt ze.

'Zijn er aan gewend'

Ook klagen vrouwen er volgens Loth te weinig over, waardoor er niets verandert. "We zijn er aan gewend dat er weinig toiletten zijn, en maken er daarom meestal geen punt van."

Een uitzondering op die stelling is Geerte Piening. Ze kreeg een boete voor wildplassen, maar besloot die aan te vechten. 

140 euro boete

In 2015 kwam ze na een avondje stappen de kroeg uit lopen met een overvolle blaas, en nog een lange reis naar huis voor de boeg. Omdat de café's al dicht waren en er geen openbare damestoilet te vinden was, besloot ze te wildplassen. Maar dat werd gezien door agenten, die haar op de bon slingerden. Piening kreeg een boete van 140 euro, maar daar ging ze niet zomaar mee akkoord.

"Er zijn in Amsterdam twee toiletten voor vrouwen, tegenover vijfenveertig voor mannen", zegt Geerte. Dat is volgens haar niet bepaald gelijkwaardig te noemen. "Ik wil gewoon aan de kaak stellen dat er te weinig plekken voor vrouwen zijn", vertelde ze in een eerder interview met Editie NL.

Principekwestie

Ze maakte bezwaar tegen de boete en moet aanstaande maandag bij de rechter verschijnen om haar kant van het verhaal te vertellen. Piening weet niet zo goed wat ze van de zaak moet verwachten.

Ze weet dat ze juridisch gezien verkeerd zit, maar ze hoopt in ieder geval een punt te kunnen maken. "Ik zit natuurlijk fout, want het mag gewoon niet", zegt ze. "Maar het gaat sowieso om het principe."

Meer op rtlnieuws.nl:
Mannen kunnen gratis, vrouwen betalen voor wc: 'Kermis Tilburg doet aan pis-criminatie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`