Nederland

Koeienakkoord: 50 miljoen voor verkleinen melkveestapel

18 november 2016 19:28 Aangepast: 29 juli 2017 18:00
Koeien in de wei bij een melkveehouder in Bunnik. Beeld © ANP

Voor het inkrimpen van de melkveestapel komt 50 miljoen euro beschikbaar. Die inkrimping is nodig omdat er teveel koeien zijn gekocht die samen meer mest en meer fosfaat produceren dan toegestaan is volgens Europese regels.

Staatssecretaris Martijn van Dam (economische zaken) zegde eerder al 23 miljoen euro toe en daar komt nu 25 miljoen euro bij. Het inkrimpen van de melkveestapel is onderdeel van het pakket maatregelen om de mestcrisis in de melkveesector op te lossen.

Eerder deze week bereikten de melkveebedrijven al een akkoord over het terugdringen van fosfaat-uitstoot. Nu is dat definitief geworden. De overeenkomst kent drie pijlers: zo wordt het fosforgehalte in het mengvoer verminderd, krijgen boeren die al hun melkvee wegdoen een premie (hoe eerder men stopt, hoe hoger de premie) en gaan zuivelbedrijven een strafkorting geven aan boeren als die te veel melk aanleveren.

Dreiging

Sinds het melkquotum vorig jaar werd afgeschaft hebben boeren te veel koeien gekocht. Zij produceren daardoor meer mest en dus fosfaat dan ons land mag produceren volgens afspraken met de Europese Unie. Als er geen akkoord was gekomen, dreigde Brussel met hard ingrijpen in de Nederlandse melkveesector.

Het fosfaatakkoord, dat nog verder moet worden uitgewerkt, moet in elk geval leiden tot 8,2 miljoen kilo minder fosfaat. Hoeveel koeien moeten verdwijnen wordt niet expliciet genoemd, maar het zal naar schatting gaan om zo'n 175.000.

'Eerste horde genomen' 

In een verklaring zegt staatssecretaris Van Dam: "Alle partijen hebben hun nek uitgestoken. De sector heeft het voortouw genomen en uiteindelijk is het gelukt om samen een totaalplan te smeden. ‪Dit plan is cruciaal voor de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij. De eerste horde is genomen." 

Naast de 50 miljoen euro van Van Dam legt de zuivelsector daar hetzelfde bedrag bij. De banken staan garant voor de voorschotregeling voor bedrijven die helemaal stoppen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore