Nederland

Minister Schippers: 'Crèche moet melden hoeveel kinderen niet zijn ingeënt'

25 november 2016 12:07 Aangepast: 25 november 2016 20:50
Minister Edith Schippers Beeld © ANP

Per kinderdagverblijf moet duidelijk zijn hoeveel kinderen niet zijn gevaccineerd. Dat vindt minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Ze laat onderzoeken of dat wettelijk te regelen is.

Schippers reageert daarmee op een wens van een meerderheid van de Tweede Kamer. Die vindt dat kinderdagverblijven ouders verplicht moeten informeren over de aanwezigheid van niet-gevaccineerde kinderen. Schippers is er voorstander van dat kinderdagverblijven daarvan percentages publiceren. 

Niet-ingeënte kinderen weren: in Italië gebeurt het al

Niet bewust van risico's 

"Het is belangrijk dat je als ouders weet hoeveel kinderen niet zijn gevaccineerd tegen besmettelijke ziektes op de kinderopvang van je kind", zegt Schippers. "Als je je baby naar de crèche brengt, dan is het kind nog niet ingeënt en dus nog niet beschermd tegen de ziektes. Veel ouders zijn zich daar niet van bewust." 

"Het is de eigen vrijheid van ouders om kinderen niet in te enten, maar het is ook de eigen vrijheid van andere ouders om dan een andere crèche te zoeken."  

Informatievoorziening belangrijk

Volgens Schippers gaat het in Nederland heel goed met vaccinaties, juist omdat het vrijwillig is. "Maar in sommige gebieden is de immuniteit minder, omdat er een groter aantal ouders is dat kinderen niet laat inenten. Goede informatievoorziening is belangrijk, zodat ouders zelf kunnen kiezen om hun kind niet naar een bepaalde crèche te brengen."

De PvdA vindt dat er per kinderdagverblijf een lijst met namen moet komen van niet-gevaccineerde kinderen, maar Schippers gaat niet verder dan percentages. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore