Nederland

'Skiërs veroorzaken lawines vaak zelf': hier moet je op letten als je off-piste gaat

28 november 2016 15:17 Aangepast: 28 november 2016 16:17
Een off-pisteskiër. Beeld © EPA

Afgelopen weekend werd een groep skiërs in het Oostenrijkse Obergurgl bedolven onder een lawine. Een Nederlander en een Brit kwamen om. Off-piste skiën of snowboarden is levensgevaarlijk, waarschuwt Rolf Westerhof van kenniscentrum Snow Safety.

Twee Nederlanders liggen door de lawine nog zwaargewond in het ziekenhuis. "Deze mensen waren wintersporters met kennis", zegt Westerhof. "Ze waren met een gids op pad en hadden het juiste materiaal mee. Toch ging het mis, dat noemen we het rest-risico. Meestal worden lawines veroorzaakt door de wintersporters zelf", legt hij uit.

"Maar deze lawine was zo groot en kwam van zo ver weg, dat die met een enorme snelheid over de sporters is heengekomen. Ongelukken als deze zijn niet te voorkomen."

Lawineberichten

Maar vaak zijn ze dat wel, zegt Westerhof. "Mensen willen waarschijnlijk horen: als je deze spullen koopt, komt het goed. Maar zo werkt het niet. Het belangrijkste is dat je kennis hebt. Ga nooit off-piste als je geen lawinecursus hebt gevolgd."

Zo is het slim om te leren hoe je lawineberichten moet lezen. "Vaak worden er bij het lezen van dat soort berichten inschattingsfouten gemaakt. Het lawinegevaar wordt aangegeven met een schaal van 1 tot 5. Veel mensen denken bij gradatie 3 dat ze makkelijk off-piste kunnen, maar in veel omstandigheden is 3 al een kritieke fase." Die inschattingsfout maakte Sander Kan drie jaar geleden ook. De ervaren Nederlandse skileraar werd in 2013 in Zwitserland bedolven onder een lawine, maar overleefde het gelukkig.

Wanneer is sneeuw gevaarlijk?

Daarnaast is het volgens Westerhof van belang dat je gedetailleerde kaarten kunt lezen. "Wat zijn de stijlheden van routes? En welke vorm heeft het terrein?"

Ook moet je gevaarlijke sneeuw kunnen herkennen, dat is af te lezen aan het reliëf dat de wind erin heeft geblazen. "Wat gevaarlijke sneeuw is, hangt af van de weersomstandigheden", zegt de specialist. "Het is een sport met de natuur, dus je moet je aan de natuur aanpassen."

Sneeuwschep en sondeerstok

Ga nooit alleen off-piste, maar altijd in een groep, waarschuwt Westerhof bovendien. "Als je bedolven bent onder de sneeuw, kun je het nog zo’n 18 minuten overleven. Die tijd is te kort om een reddingsdienst in te schakelen."

Je moet het dus van de groep om je heen hebben. Zij kunnen je bijvoorbeeld uitscheppen met een sneeuwschep, die standaard tot je uitrusting moet behoren als je off-piste gaat. Wat volgens Westerhof ook niet mag ontbreken, is een sondeerstok. "Deze is noodzakelijk bij het lokaliseren van een slachtoffer onder de sneeuw."

In dit filmpje legt Westerhof uit hoe de sondeerstok werkt:

Hetzelfde geldt voor een lawinepieper. "Dat is een apparaatje dat iedereen van de groep 's ochtends om zijn nek hangt. Het apparaat zendt radiosignalen uit. Zodra er iemand van de groep onder de sneeuw bedolven is, kun je met deze pieper de exacte locatie vinden. Het uitgraven van een persoon is veel werk, dus je wilt niet op de verkeerde plek graven."

Gids

Beschik je zelf niet over de juiste kennis, ga dan altijd met een gids op pad, adviseert Westerhof. "Dat betekent niet dat het altijd goed gaat. Off-piste gaan, blijft een risico. Maar een gids kan de gevolgen van een lawine wel drastisch inperken."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore